De omstreden Syrische president Bashar al-Assad acht de kans dat hij bij de presidentsverkiezingen in juni wordt herkozen 'aanzienlijk'. 

"Ik zie niet in waarom ik niet aan zou kunnen blijven, er is veel draagvlak voor", zegt Assad maandag tegen het Franse persbureau AFP

In hetzelfde gesprek ontkent de Syrische president dat zijn regime massamoorden op het geweten heeft. Als hij de burgeroorlog in Syrië verliest en zijn positie moet opgeven, zou dat volgens Assad leiden tot "chaos in het Midden-Oosten". 

De Syrische president laat enigszins in het midden of hij ook echt weigert om op te stappen. Tegen het Russische Interfax zei zijn regering dit weekend dat "die kwestie niet aan de orde is". Woensdag start in het Zwitserse Montreux het internationale vredesoverleg over Syrië. Vrijdag gaan de gesprekken verder in Genève.

Overgangsregering

De Verenigde Staten hopen dat het overleg zal leiden tot de vorming van een overgangsregering. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei afgelopen week dat er in een toekomstig Syrië geen plek meer is voor Assad. Algemeen wordt echter aangenomen dat Assad niet voornemens is zijn macht op te geven. 

In het gesprek met AFP noemt de president het idee dat de huidige oppositieleiders zitting zouden nemen in de regering "totaal onrealistisch" en "een goede grap". 

De besprekingen in Zwitserland moeten volgens Assad gaan over "de oorlog tegen terrorisme". "Elke politieke beslissing die niet leidt tot een bestrijding van het terrorisme in Syrië is waardeloos."

Oorlog 

Assad zegt verder niet te verwachten dat de oorlog in zijn land spoedig ten einde komt. "Wat we wel kunnen zeggen is dat we vooruitgang boeken, maar dat betekent niet dat de overwinning nabij is. Dit soort conflicten is gecompliceerd en moeilijk en kost veel tijd."

Sinds de eerste opstanden tegen Assad in maart 2011 verkeert Syrië in een bloedige burgeroorlog. Rebellen vechten inmiddels niet meer alleen tegen het regime, maar zijn ook onderling sterk verdeeld.

Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten heeft de oorlog al aan zeker 130.000 mensen het leven gekost. De Verenigde Naties lieten eerder deze maand weten te zijn gestopt met het tellen van overledenen. 

Bekijk een deel van het AFP-interview met Assad:

Alles over Syrië in ons dossier