Verreweg de meeste christenen die in 2013 zijn gedood vanwege hun geloof, stierven in Syrië. 

Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, telde afgelopen jaar wereldwijd een 'absoluut minimum' van 2.123 christelijke martelaren. Van hen stierf 57 procent in het door een burgeroorlog verscheurde land.

Christenen in Syrië zijn daar extreem kwetsbaar, stelt een woordvoerder van de organisatie. Ze zitten klem tussen de strijdende partijen en "vaak zijn christenen een makkelijk doelwit als zij geen wapens willen oppakken om zich te beschermen. Anderen kunnen, in tegenstelling tot criminelen, helemaal niet gemakkelijk aan wapens komen".

Na Syrië volgt Nigeria op de lijst met meeste om geloofsredenen gedode christenen: 612 slachtoffers in 2013. Pakistan completeert met 88 doden de top 3.

Het werkelijke aantal sterfgevallen moet volgens Open Doors overal veel hoger liggen, omdat het onderzoeksteam alleen de doden meetelt die in de media of op internet zijn gepubliceerd en vervolgens geverifieerd konden worden.

Vernielingen

Afgelopen jaar werden in Egypte de meeste vernielingen, verwoestingen en (pogingen tot) sluitingen van kerkgebouwen geregistreerd: dat gebeurde daar zeker 492 keer. Nigeria staat met 269 opnieuw op de tweede plek, Syrië op plaats drie (78 keer).

Open Doors publiceert elk jaar ook een complete Ranglijst Christenvervolging, met de 50 landen waarin christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof. De afgelopen elf jaar voerde Noord-Korea de lijst aan. De nieuwste editie verschijnt woensdag.