De burgeroorlog in Syrië veroorzaakt menselijk lijden van een ongekende omvang. Dat constateert de VN-gezant voor de vluchtelingen (Unhcr) Antonio Guterres maandag.

''Het niveau van menselijk lijden waarvan ik getuige ben in de Syriëcrisis, is niet te vergelijken met iets dat ik tijdens mijn leven heb gezien'', zei Guterres tegen nieuwszender al-Jazeera.

Na twee jaar burgeroorlog zijn zeker 100.000 mensen om het leven gekomen en 6,5 miljoen Syriërs zijn op drift geraakt, de grootste vluchtelingenstroom van de afgelopen twintig jaar.

Families zijn uit elkaar gerukt, gemeenschappen zijn vernietigd en ook scholen en ziekenhuizen hebben grote schade opgelopen. Volgens de Unhcr zijn meer dan drie miljoen mensen het land ontvlucht.

Libanon

Libanon, dat normaliter 4,4 miljoen inwoners telt, vangt 830.000 ontheemde Syriërs op, terwijl in Jordanië 559.000 vluchtelingen verblijven. Turkije herbergt 522.000 gevluchte Syriërs en nog eens 207.000 mensen zijn uitgeweken naar Irak.

''Als je naar scholen met Syrische vluchtelingen gaat zie je dat de meeste tekeningen gaan over huizen die worden gebombardeerd, of mensen die worden gedood of lichamen die op de grond liggen'', zag Guterres. ''Dit trauma door geweld is de grootste bedreiging voor de toekomst van Syrië.''

Veiligheid

Zelfs als vluchteling zijn de kinderen nog niet veilig. Ze moeten vaak werken om bij te dragen aan het levensonderhoud. ''Meisjes worden door hun eigen familie tot prostitutie gedwongen. Het is diep tragisch.''

Van de kindvluchtelingen in Libanon krijgt 80 procent geen onderwijs. In Jordanië gaat 56 procent van de ontheemde kinderen niet naar school.

Alle berichten over Syrië

Achtergrond: 'Hulp aan Syrische vluchtelingen is nachtmerrie'