De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft vrijdagavond ingestemd met de voorgestelde resolutie met betrekking tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië.

Die beslissing maakt de weg vrij voor de VN-Veiligheidsraad om akkoord te gaan met de resolutie, waarna het bindend wordt, zo meldt persbureau AP.

Deskundigen van de OPCW willen dinsdag beginnen met een inspectie van de voorraad chemische wapens in Syrië.

De Syrische regering moet binnen een week gedetailleerde informatie aanleveren over haar voorraad chemische wapens. De productiemiddelen voor zulke wapens moeten uiterlijk op 1 november zijn vernietigd. Halverwege 2014 moet het Arabische land helemaal vrij zijn van chemisch wapentuig.

Gifgassen

Het Syrische regime heeft al de nodige informatie aan de OPCW overhandigd, maar moet de overdracht van gegevens dus snel afronden. Syrië bezit volgens schattingen zo'n 1000 ton aan gifgassen, zoals het zenuwgas sarin en mosterdgas.

Volgens het besluit moet de Syrische regering volledige openheid van zaken geven. In het akkoord vraagt de OPCW de lidstaten het benodigde geld om inspecteurs en technische experts in te huren om de Syrische voorraad chemische wapens te vernietigen.

Eerste resolutie

Vrijdagavond laat zal de Veiligheidsraad stemmen over het akkoord. Als de Veiligheidsraad instemt, is het de eerste resolutie over Syrië van de raad sinds het begin van de oorlog in 2011.

Het voorstel komt na weken van diplomatiek getouwtrek. 

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin