Tal van belangrijke gewapende rebellengroepen in Syrië hebben in een gezamenlijke verklaring de Syrische Nationale Coalitie (SNC) de rug toe gekeerd. 

De coalitie is een vooral door westerse mogendheden gesteund overkoepelend politiek orgaan van bewegingen die zich verzetten tegen het regime van president Bashar al-Assad in Damascus.

De SNC blijft 'berooid' achter in de woensdag door onder meer nieuwszender al-Jazeera gepubliceerde verklaring. Vrijwel alle gewapende rebellengroepen van betekenis, inclusief een deel van het Vrije Syrische Leger (FSA), zeggen dat het SNC hen niet meer vertegenwoordigt.

De verklaring eist dat de oppositie tegen Assad wordt erkend binnen een islamitisch kader en moet worden geleid door groepen die in Syrië vechten. Westerse mogendheden hebben sinds het begin van de opstand in maart 2011 geprobeerd de oppositie in een seculier verband te ordenen met voornamelijk ballingen.

Verklaring

''De Nationale Coalitie en de voorgestelde regering onder Ahmed Tomeh vertegenwoordigt ons niet en we erkennen die niet'', aldus de verklaring van 13 strijdgroepen. De tandarts Tomeh (48) is een voormalig politiek gevangene die eerder deze maand van de SNC de opdracht kreeg een voorlopige regering te vormen.

Onder de groepen die niets meer met de SNC te maken willen hebben zijn een prominente divisie van het FSA , de belangrijkste rebellengroep in de streek van Aleppo, Liwa al-Tawhid (Eenheidsbrigade), de Harakat Ahrar al-Sham al-Islami (de Beweging van Vrije Mensen in de Islamitische Levant) en de lokale versie van al-Qaeda, Jabhat al-Nusra li-Ahl al-Sham (Steunfront voor het Volk van de Levant) of kortweg het Nusrafront.

Klap

Een grote klap voor de SNC en haar steunpilaren is dat de relatief gematigde islamitische strijders die nog voor rebellen van de coalitie zouden kunnen doorgaan, de verklaring ook hebben getekend. Het zijn de Liwa al-Islam (Islambrigade) ten noordoosten van Damascsus, de Suqour al-Sham (Valkenbrigade) uit de provincie Idlib en de eerder genoemde Eenheidbrigade.

Volgens sommige waarnemers heeft de SNC nu geen strijders meer in het veld. SNC-voorzitter Ahmad Jarba had het afgelopen weekeinde net laten weten toch bereid te zijn tot vredesgesprekken in Genève.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord