Sarin: het meest gevreesde gifgas
De Verenigde Staten hebben proefmonsters onderzocht die in augustus direct na een vermeende gifgasaanval in Damascus zijn genomen. Sarin is een van de gevaarlijkste zenuwgassen.
Het is een kleurloos en reukloos gas dat de signaaloverdracht bij de overgang van de zenuwen naar de spiercellen blokkeert, waardoor het slachtoffer verlamt raakt. 1 milligram van het gas kan dodelijk zijn.
Sarin werd in 1938 ontdekt door Duitse wetenschappers. Het naziregime wilde het gas inzetten voor oorlogsvoering, maar die plannen zijn nooit tot uitvoer gebracht. Wel is het gas na de Tweede Wereldoorlog in de loop der jaren gebruikt bij oorlog en aanslagen.
Koerden
In 1988 werd een stad met etnische Koerden in Irak gebombardeerd met chemische en clusterbommen. Ongeveer 5000 mensen kwamen daarbij om het leven. Dat jaar is het gas vier keer ingezet tegen Iraanse militairen tijdens de Iran-Irak-oorlog.
In 1995 werd het gas door een sekte gebruikt bij aanslagen in de metro van Tokyo. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven. Twee jaar later tekenden de meeste landen van de Verenigde Naties een verdrag die de productie, het bezit en de ontwikkeling van sarin verbiedt. Zeven landen, waaronder Syrië, tekenden het verdrag niet.
Als er Sarin is gebruikt bij de gifgasaanval van Syrië, dan is dat de eerste keer sinds 1988 dat een mensenmassa door het gif om het leven kwam. Volgens de Amerikaanse regering zijn er door gifgasaanvallen in Syrië zeker 1400 mensen gedood, onder de slachtoffers zouden honderden kinderen zijn.