Sinds het vertrek van de VN-inspecteurs uit Syrië, proberen Syriërs, vooral aanhangers van president Bashar al-Assad, het land te ontvluchten uit angst voor een aanval van de VS. 

Bij de grensovergang Masnaa tussen Syrië en Libanon staan sinds zaterdagochtend lange rijen auto's.

In de auto's zitten vooral vrouwen en kinderen. ''We zijn hier, omdat we rekening houden met een militaire interventie. Daarna gaan we weer terug om onze regering te steunen'', aldus een moeder van drie kinderen.

''We wachten een week en kijken even aan wat er gebeurt. Als het erger wordt, gaan we naar mijn zoon die in Frankrijk studeert'', zegt een ander.

Arabische Liga

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga komen zondag al bijeen om over Syrië te praten. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt. Het overleg stond aanvankelijk gepland voor komende dinsdag. Nu de inspecteurs zijn vertrokken uit Syrië houden waarnemers rekening met een snelle aanval van de Verenigde Staten.

Ministers en andere hoge adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama overleggen in de loop van zaterdag telefonisch met senatoren van de Democraten en Republikeinen over Syrië.

Onder anderen de ministers John Kerry (Buitenlandse Zaken) en Chuck Hagel (Defensie) zullen het bewijs laten zien dat de VS hebben voor het gebruik van chemische wapens door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

VS achten gifaanval bewezen, Syrië 'verwacht aanval'

En verder:

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië