Volgens de Britse inlichtingendiensten is er geen twijfel over mogelijk dat vorige week een aanval met chemische wapens bij Damascus is uitgevoerd en dat de Syrische regering daar ''hoogstwaarschijnlijk'' voor verantwoordelijk is.

LIVEBLOG: Kamer debatteert met kabinet over Syrië

De documenten waarin dat staat zijn donderdag door de Britse regering gepubliceerd, meldt AP.

In de Ghouta-regio bij de Syrische hoofdstad vond op 21 augustus vermoedelijk een aanval met zenuwgas plaats. Naar verluidt zijn honderden mensen daarbij om het leven gekomen, maar de precieze aantallen verschillen.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad ontkent dat het chemische raketten heeft afgevuurd. Maar voorzitter Jon Day van de inlichtingendienst zegt in het rapport dat uit evaluaties blijkt dat het Syrische regime op kleinere schaal al chemische wapens gebruikt sinds de strijd escaleerde in 2012.

"Een duidelijk patroon van gebruik door het regime is daarmee vastgesteld", aldus Day.

Grote schaal

In het rapport wordt bovendien nogmaals uitgesloten dat geen enkele Syrische oppositiegroep beschikt over middelen om een chemische aanval op deze schaal te kunnen uitvoeren, zoals die vorige week plaats vond.

"De raketten die bij de chemische aanval zijn gebruikt, gingen tien keer hoger dan de conventionele raketten die de dagen ervoor zijn ingezet", zei de Britse premier David Cameron tijdens het debat in het Lagerhuis. 

"Bovendien namen de regeringstroepen van Assad voorzorgsmaatregelen die gebruikelijk zijn als een leger een chemische aanval uit gaat voeren."

Ook het VN-team dat onderzoek doet in de Ghouta-regio concludeerde woensdag dat het bewijzen heeft gevonden voor zo'n aanval. Een officieel rapport kan echter nog wel weken op zich laten wachten. Over de schuldvraag doet de VN echter geen uitspraken.

Cameron

Groot-Brittannië en Amerika zijn bezig met het plannen van een militaire reactie op de vermeende inzet van chemische wapens door het regeringsleger van Assad. 

Cameron gaf tijdens zijn toespraak in het Lagerhuis toe dat er niet 100 procent bewijs is. "Er is niet één smeulend stukje bewijs dat Assads regime achter de aanval zat. Het is een samenkomst van allerlei signalen en feiten die erop wijzen dat het regime verantwoordelijk is", zei Cameron.

Volgens hem heeft Assad chemische wapens ingezet terwijl hij al aan de winnende hand was in de burgeroorlog, omdat dat hij de grenzen op wilde zoeken. "Anders weten wij het ook niet", aldus de premier.