Het Rode Kruis vreest ''iedere escalatie'' van het conflict in Syrië na de vermeende inzet van chemische wapens door het regime bij Damascus.

Volgens de hulporganisatie zullen burgers de dupe worden. Hun benarde toestand is volgens het Rode Kruis toch al zeer ernstig.

''Verdere escalatie zal waarschijnlijk nog meer ontheemden tot gevolg hebben en nog grotere humanitaire behoeften, die al immens zijn'', aldus de verklaring.

Ook mensenrechtenorganisaties Human Right Watch en Amnesty International maken zich zorgen om het gebrek aan aandacht dat er nu is voor mogelijke burgerslachtoffers in Syrië, zo stelden ze woensdag.

Ze roepen de partijen op bij eventuele militair ingrijpen zich te houden aan het internationale oorlogsrecht en alleen militaire doelen te bombarderen.

"Het gaat er nu vooral om of het wel of niet langs de Veiligheidsraad moet", aldus een woordvoerder van Amnesty tegen NU.nl.

Westerse landen dreigen met een militaire actie tegen Syrië. Het regime van president Bashar al-Assad zou verantwoordelijk zijn voor aanvallen met chemische wapens bij Damascus, vorige week, waarbij honderden slachtoffers vielen.

Verstoken van voedsel

Volgens het Rode Kruis is een aantal gebieden in Syrië verstoken van voedsel, water en medische benodigdheden. Het is al maanden niet meer mogelijk om de plekken te bevoorraden. Zo probeert de organisatie al sinds begin juli burgers in de oude stad van Homs te bereiken, maar houdt de Syrische regering dat tegen.

Medewerkers van het Rode Kruis zijn hun leven niet zeker in Syrië. Tot op heden zijn 22 hulpverleners van de hulporganisatie omgekomen in het Arabische land.

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië