De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad zijn niet opgewassen tegen een aanval van buitenaf. Dat stelt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks.
 

Een westerse interventie in Syrië lijkt dichterbij dan ooit. Dat is een slechte ontwikkeling voor president Assad, die zijn aandacht dan op twee fronten moet richten. "We kunnen er wel vanuit gaan dat het Syrische leger kwetsbaar is", zegt Hendriks in een gesprek met NU.nl.

"Dat Israël de afgelopen periode een paar keer ongestraft een bombardement op het land heeft kunnen uitvoeren, is daarvoor een belangrijke aanwijzing. Mogelijk is daarbij zelfs het Syrische luchtruim geschonden. Syrië bleek niet in staat om te reageren, of Assad durfde het in elk geval niet."

"Dat wil niet zeggen dat het leger een westerse interventie zo maar over zich heen zal laten komen. Ik ga er vanuit dat er in het land raketten staan die voldoende bereik hebben om schepen op de Middellandse Zee te raken. Maar de krachtsverhouding lijkt me op dit moment voldoende duidelijk."

Hendriks denkt dat de internationale gemeenschap goed op de hoogte is van de sterke en zwakke Syrische punten. "De westerse en Israëlische inlichtingendiensten hebben zich de afgelopen tijd erg op Syrië toegespitst. Vanwege de connectie met Hezbollah is er hard aan gewerkt om een goed beeld van de huidige kracht van het leger te krijgen. Bij aanvallen op Syrische doelen zal de interventiemacht niet snel voor verrassingen komen te staan."

Passief

Koos van Dam, historicus en voormalig ambassadeur in onder andere Irak en Egypte, denkt dat Assad de buitenlandse oorlog juist een beetje uit de weg gaat. "Hij zal passief de klappen incasseren en dan weer verdergaan met de binnenlandse strijd."

"Zijn troepen zijn nog behoorlijk sterk, maar tegen de geavanceerde, laag inkomende raketten is hij niet opgewassen. Hoe lang hij in theorie weerstand kan bieden, weet ik niet. Dat is ook niet aan de orde, omdat de aanval vermoedelijk kort zal zijn."

"Er wordt beweerd dat Amerika de machtsverhouding in Syrië niet wil verstoren. De oppositie heeft zich opgedeeld in vele opposities en zij zijn ook oncontroleerbaar. Niemand weet hoe het uitpakt als zij de overhand krijgen. Het is maar de vraag of dat gewenst is."

Invloed

Syrië-deskundige Floor Janssen van Instituut Clingendael vermoedt echter dat een westerse aanval altijd invloed heeft op de binnenlandse strijd. "De oppositie in Syrië heeft geen luchtmacht, dat is het grootste nadeel in de strijd tegen het regime."

"Bij een interventie zal Amerika wellicht eerst proberen die luchtmacht uit te schakelen. Dat kan de oppositie bij het vervolg van de strijd in staat stellen om op te rukken. Daarbij doet herinneren aan het Libische scenario: het westen grijpt in, zodat de rebellen uiteindelijk de klus kunnen klaren."

Ook Hendriks denkt dat een westerse aanval de oppositie in het land sterker maakt. "Obama mag dan voortdurend zeggen dat het niet zijn bedoeling is om partij te kiezen, maar objectief gezien kan het niet anders dan dat het verzet er beter van wordt. De oppositie heeft zich lange tijd alleen gelaten gevoeld. Bij een eerdere gifgasaanval bij Aleppo, kwam Assad ermee weg. Dat is nu niet meer het geval. Alleen moreel gezien is dat al een enorme opsteker."

Klik op de iconen voor meer informatie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië