De VS hebben een gesprek afgezegd met Rusland over Syrië, dat woensdag in Den Haag zou worden gehouden. 

De partijen zouden met elkaar praten over een internationale vredesconferentie die een einde moet maken aan de burgeroorlog, maar die tot op heden steeds is uitgesteld.

Ook de vermeende gifgasaanval door het Syrische regime van vorige week stond op de agenda. De Amerikanen hebben de ontmoeting tot nader order uitgesteld ''gezien ons nog lopende overleg over de juiste reactie op de aanval met chemische wapens in Syrië op 21 augustus''. De Amerikanen hebben gezinspeeld op militaire actie, waar de Russen fel op tegen zijn.

Het zou de eerste ontmoeting zijn tussen Amerikaanse en Russische functionarissen sinds de aanval met zenuwgas bij Damascus, die volgens de Amerikanen het werk is van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Beslissing

Aan de gesprekken zouden de Russische onderministers van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov en Michail Bogdanov deelnemen. Voor de Amerikanen zouden Robert Ford, ambassadeur voor Syrië, en de hoge diplomaat Wendy Sherman aanschuiven.

Volgens Gatilov is de beslissing om de ontmoeting uit te stellen alleen door de Amerikanen genomen. Via Twitter noemde hij de afzegging ''betreurenswaardig''.

Zie ook: 'Modern wapen nodig voor zo'n gifaanval'

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië 

Timmermans: 'Besluit VN over Syrië beschamend'