Onderzoekers van de Verenigde Naties die moeten nagaan of er in Syrië chemische wapens worden ingezet, kunnen het land nog altijd niet in. 

Ze hebben nog geen toestemming van Syrië en de onderhandelingen daarover zijn nog bezig. Dat hebben de VN dinsdag laten weten.

De inspecteurs hebben afgelopen weekeinde alle logistieke voorbereidingen afgerond en staan klaar om het land in te gaan.

Aan de missie, geleid door de Zweed Åke Sellström, doen ook tien experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag mee. De voorbereidingen voor de reis hebben dan ook deels in Nederland plaatsgevonden.

Struikelblok

Twee weken geleden kwamen de VN en Syrië overeen dat de inspecteurs drie plekken mogen bezoeken waar naar verluidt chemische wapens zijn ingezet. Struikelblok bij de onderhandelingen zijn nu nog onder meer de veiligheidsmaatregelen rond de missie.

De regering van Syrië en de rebellen beschuldigen elkaar van het gebruik van de verboden wapens. Bij de burgeroorlog in het Arabische land zijn sinds 2011 al meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen.

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië