Het Syrische leger heeft woensdag opnieuw de strijd aangebonden met rebellen met het doel gebied dat de opstandelingen hebben ingenomen te heroveren. 

Onder meer in de noordelijke provincie Aleppo, in de zuidelijke provincie Daraa, in en rondom de hoofdstad Damascus en in de belegerde stad Homs wordt gevochten. Over doden of gewonden zijn nog geen details bekend.

In steden en dorpen in Aleppo woedt de strijd het hevigst, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De provincie ligt aan de grens met Turkije en is daarom van strategisch belang voor de rebellen voor de aanvoer van wapens en andere voorraden.

De Syrische luchtmacht wierp boven Idlib flyers uit waarin de rebellen werden opgeroepen hun wapens neer te leggen en buitenlandse strijders werden aangespoord naar huis te gaan. "Je bent in de maling genomen", stond op een van de flyers.

De provinciehoofstad Idlib wordt inmiddels al twee weken belegerd door de rebellen. Hierdoor zijn in de stad voedseltekorten ontstaan en zijn de prijzen voor allerlei producten fors gestegen.

De rebellen proberen met de blokkade de burgers in de stad ertoe te bewegen te vluchten, zodat de stad kan worden bestormd. "Inwoners smeken het Vrije Syrische Leger de greep op de stad te versoepelen, maar ze proberen mensen onder druk te zetten de stad te verlaten", zei een activist in de stad.