Rusland heeft al zijn militaire personeel op de marinebasis in het Syrische Tartus vervangen door burgers. Dat heeft het Russische ministerie van defensie donderdag laten weten.

Waarom de wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden zei het ministerie niet. Mogelijk is het een poging van Moskou om zich zo onafhankelijk mogelijk op te stellen in het conflict in Syrië om in de toekomst als bemiddelaar op te kunnen treden.

De basis in Tartus is de enige die Rusland nog heeft in een land dat vroeger niet tot de Sovjet-Unie behoorde. De basis wordt gebruikt voor het onderhoud van Russische marineschepen in de Middellandse Zee.

De Russische krant Vedomosti meldde woensdag dat Rusland al het personeel op de basis had geëvacueerd, maar daar is volgens het ministerie van defensie geen sprake van.

"Ze blijven doorwerken als gebruikelijk en van een evacuatie in Tartus is geen sprake", aldus de verklaring van het ministerie. "Tartus blijft de officiële basis (...) voor de Russische schepen in de Middellandse Zee en blijft zijn functie vervullen."

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling l Dossier Syrië