De bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam zullen aanstaande maandag vrijwillig het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan het Spui verlaten.

Dat meldt De Nieuwe Universiteit (DNU) donderdag in een persbericht.

Dit weekeinde zal er nog wel een afsluitende manifestiatie gehouden worden in het Maagdenhuis: het "Festival der Wetenschappen."

Vrijdagmiddag om 13.30 dient het kort geding van de UvA tegen de bezetters. De UvA laat weten niet af te zien van de gang naar de rechter. "Wij verwelkomen de mededeling van De Nieuwe Universiteit dat zij bereid zijn om het Maagdenhuis maandag te verlaten, maar hebben helaas geen garantie dat íedereen hier gevolg aan zal geven", aldus de UvA. 

''Wij weten niet zeker wie er nu spreekt, of dit voor iedereen geldt en wie er precies in het Maagdenhuis verblijven. Vandaar dat wij ervoor kiezen het kort geding toch door te laten gaan'', meldt het universiteitsbestuur op de website. ''De constructieve gesprekken over hervormingen met studenten en medewerkers en het werk aan het instellen van de commissies door actiegroepen, medezeggenschap, vakbonden en anderen staan hier los van en gaan door.''

Bezetting

De bezetting van studenten en docenten begon op 25 februari. De actievoerders stellen de afgelopen tijd veel bereikt te hebben met de bezetting van het pand. "Zo is er met het oprichten van de Commissies eindelijk zicht op financiële transparantie en democratisering en decentralisering van de UvA."

Ondanks het stuklopen van de onderhandelingen met het bestuur van de UvA en de juridische dreigementen die werden geuit, blijft de DNU bij haar eerdere besluit om pas na het weekeinde te vertrekken. "DNU zal zich met andere middelen onverminderd blijven inzetten voor de inwilliging van haar eisen."

De UvA laat weten dat de constructieve gesprekken over hervormingen met studenten en medewerkers en het werk aan het instellen van de commissies door actiegroepen, medezeggenschap, vakbonden en anderen doorgaan.

Video: Studenten bezetten Maagdenhuis

Dit willen de bezetters van het Maagdenhuis | Dossier studentenprotest

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer