Voormalig VVD-minister van Defensie Frank de Grave gaat de chaotische evacuatieoperatie uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel onderzoeken, ondanks eerdere kritiek van het CDA, de PvdA en GroenLinks. Dat schrijven de demissionaire ministers Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) en Henk Kamp (Defensie) en demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Grave zal de komende weken een commissie samenstellen. Een flink deel van de Tweede Kamer staat uitermate kritisch tegenover de aanstelling van de ex-bewindsman.

"De arrogantie is stuitend", reageert Kamerlid Kati Piri (PvdA) vrijdag op de benoeming van De Grave. "PvdA en GroenLinks zullen hier in ieder geval niet akkoord mee gaan."

Het onderzoek komt er op aandringen van de Kamer. Die wilde een onafhankelijk extern onderzoek naar de evacuatie die nodig was na de machtsovername door de Taliban. In augustus werden ongeveer 2.500 Nederlanders en Afghanen geëvacueerd uit Kaboel. Vele honderden bleven echter gedwongen achter.

De Kamer had veel kritiek op de evacuatie. Het demissionaire kabinet had onder meer te weinig urgentie getoond. De demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) stapten op nadat zij van de Kamer een motie van afkeuring over de evacuatie aan de broek hadden gekregen.

Het kabinet wil nog zeker circa 2.100 Nederlanders en Afghanen uit Afghanistan halen om ze hier asiel te verlenen. Dat is moeilijk doordat het vliegveld van Kaboel slechts zelden open is. Ook werken de Taliban niet mee.

Terugkijken: Dit maakte de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel zo moeilijk
167
Terugkijken: Dit maakte de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel zo moeilijk