Frank de Grave moet de evacuatieoperatie uit Afghanistan gaan onderzoeken, bevestigen ingewijden donderdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Het CDA, de PvdA en GroenLinks hebben kritiek op de keuze voor de voormalige VVD-minister van Defensie.

Het onderzoek komt er op aandringen van de Tweede Kamer. Die wilde een onafhankelijk extern onderzoek naar de evacuatie die nodig was na de machtsovername door de Taliban. In augustus werden ongeveer 2.500 Nederlanders en Afghanen geëvacueerd uit Kaboel. Vele honderden bleven echter gedwongen achter.

PvdA'er Kati Piri vindt de keuze voor De Grave onbegrijpelijk. "Volstrekt ongepast dat een oud-minister van Defensie naar voren wordt geschoven om onderzoek te leiden naar wat misging bij… Defensie!", schrijft Piri op Twitter. Derk Boswijk van het CDA noemt de keuze "niet echt onafhankelijk". Laura Bromet (GroenLinks) vindt eveneens dat het geen onafhankelijk onderzoek wordt als De Grave de onderzoekscommissie gaat leiden.

De Kamer had veel kritiek op de evacuatie. Het demissionaire kabinet had onder meer te weinig urgentie getoond. Demissionair ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) stapten op nadat zij van de Kamer een motie van afkeuring over de evacuatie aan de broek hadden gekregen.

Het kabinet wil zeker nog circa 2.100 Nederlanders en Afghanen uit Afghanistan halen om hier asiel te geven. Dat is moeilijk omdat het vliegveld van Kaboel slechts zelden open is. Ook werken de Taliban niet mee.

Terugkijken: Dit maakte de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel zo moeilijk
167
Terugkijken: Dit maakte de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel zo moeilijk