Waarschijnlijk 22 tolken en hun gezinnen zijn in Afghanistan achtergebleven na de beëindiging van de Nederlandse evacuatievluchten eind vorige maand, schrijft het kabinet dinsdagavond aan de Tweede Kamer. Met een deel van deze tolken heeft de Nederlandse overheid nog contact.

In totaal zijn tijdens de evacuaties 436 tolken en andere Afghanen die op een lijst van Defensie en Justitie stonden naar Nederland gekomen, zeggen demissionair ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) en demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel).

De Kamer heeft maandenlang aangedrongen op evacuatie van de tolken. Partijen hebben het idee dat er bij het kabinet geen urgentie werd gevoeld om de vertalers op te halen. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de evacuaties uit Afghanistan.

Daarnaast zijn 370 mensen naar Nederland gebracht naar aanleiding van een aangenomen motie van D66. Daarin riep de Kamer het kabinet op tot de evacuatie van andere Afghanen die Nederland hebben geholpen, zoals beveiligers en medewerkers van Nederlandse journalisten en hulporganisaties.

Het gaat om ongeveer 40 mensenrechtenverdedigers, circa 125 personen die voor hulp- en ontwikkelingsorganisaties actief waren en zo'n 90 Afghanen die voor Nederlandse media werkten. Zeker zeventig mensen die ook onder de motie vielen, zijn achtergebleven.

Welke opties hebben achterblijvers in Afghanistan? 'Taliban bepalen'
174
Welke opties hebben achterblijvers in Afghanistan? 'Taliban bepalen'

Dagelijks honderden mails van Afghanen die naar Nederland willen

Volgens het kabinet zijn er ruim 23.000 mails binnengekomen van of over Afghanen die zeggen ook onder de D66-motie te vallen. Hoeveel mensen uit deze groep naar Nederland mogen komen, is nog niet duidelijk.

Het ministerie ontvangt dagelijks nog honderden e-mails met een dergelijke boodschap. "De documentatie van de hulpzoekenden is vaak gebrekkig en een band met Nederland en/of een acute, schrijnende situatie is soms niet eenvoudig aan te tonen", schrijft het kabinet. Afghanen kunnen zich nog tot 17 september blijven melden via een speciaal e-mailadres.

Tijdens de evacuaties zijn in totaal 1.897 mensen naar Nederland gehaald. Onder hen waren 787 Nederlanders met hun kerngezin en mensen met een verblijfsvergunning. 459 Nederlandse burgers en personen met een verblijfsvergunning zijn in Afghanistan achtergebleven.

Het kabinet zal de evacuaties en crisisaanpak laten onderzoeken door een externe partij. Een andere externe partij gaat de twintig jaar durende missie onderzoeken.