De Tweede Kamer wil woensdag een onafhankelijk onderzoek naar de evacuatie van Nederlanders, tolken, ambassadepersoneel en andere Afghanen uit Afghanistan afdwingen. Dat bevestigt CDA-Kamerlid Derk Boswijk dinsdag na eerdere berichtgeving van Trouw.

Boswijk laat weten dat hij de motie samen met PvdA-Kamerlid Kati Piri zal indienen. De motie zal "makkelijk een meerderheid halen", aldus Boswijk tegenover NU.nl.

De Kamer hoopt met het onderzoek feiten boven tafel te krijgen die de verantwoordelijke bewindslieden nog niet hebben genoemd, schrijft Trouw.

De krant meldt verder dat de kans bestaat dat het demissionaire kabinet de motie niet afwacht. Dinsdagavond zou er een Kamerbrief komen waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Defensie aankondigen dat er een onafhankelijke evaluatie van de evacuatie en de militaire missie zelf volgt, aldus de krant.

Trouw onthulde eerder in een reconstructie dat de verantwoordelijke ministeries tijdens de Nederlandse evacuaties uit Afghanistan vooral "langs elkaar heen werkten". Bovendien bleef lang onduidelijk wie voor evacuatie in aanmerking kwam.

Kamerleden probeerden het demissionaire kabinet er begin juli al toe te bewegen Afghaanse tolken snel naar Nederland te halen, maar stuitten daarbij op drie ministeries die naar elkaar verwezen. Het ministerie van Defensie verwees naar Buitenlandse Zaken, dat weer wees naar Justitie en Veiligheid, dat meldde dat ze met hun vragen bij Buitenlandse Zaken moesten zijn, schreef Trouw destijds.