Taliban-strijders hebben afgelopen week meerdere journalisten opgepakt, mishandeld en geslagen met stokken. Tijdens de protesten van de afgelopen dagen zijn zeker veertien verslaggevers opgepakt en later weer vrijgelaten, meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Negen journalisten zeggen te zijn mishandeld tijdens hun detentie.

"De Taliban laten nu al zien dat eerder gemaakte beloftes over het toestaan van onafhankelijke Afghaanse media niets waard zijn", aldus CPJ-programmacoördinator voor Azië Steven Butler. "We dringen er bij de Taliban op aan die beloftes na te komen en te stoppen met het slaan en arresteren van journalisten die hun werk doen."

Ook Human Rights Watch ziet dat de Taliban zich niet aan de afspraken houden. "Ze beweerden dat ze media zouden toestaan zolang zij de 'islamitische waardes respecteren', maar ze zijn steeds meer bezig met het stoppen van journalisten om hun werk te doen", aldus een vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie.

Afgelopen woensdag gingen honderden vrouwen de straat op in de Afghaanse hoofdstad om te demonstreren tegen het bewind van de extremistische Taliban. Journalisten, waaronder van de BBC, die daar verslag van wilden doen, werden belemmerd in hun werk. Sommigen werden geslagen en opgepakt.

Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen
115
Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen

'Einde aan persvrijheid in Afghanistan'

Volgens een Afghaanse journalist die anoniem bij The Guardian reageert, is er een groot verschil tussen de Taliban op straat en de Taliban in de regering. "De Taliban op straat zijn lokale mensen die altijd hebben gevochten en nooit educatie kregen. Wat de leiders zeggen, is niet acceptabel voor de lokale Taliban. Zij begrijpen de media niet en zijn erg strikt."

De journalist is van mening dat er een einde is gekomen aan de persvrijheid in Afghanistan. "Mensen mogen de Taliban niet bekritiseren in de media."

De Taliban maakten woensdag bekend voorlopig geen protesten meer toe te staan na de recente betogingen. Woensdag werd voor de derde dag op rij geprotesteerd voor vrouwenrechten en tegen de nieuwe machthebbers in het land. Voor toekomstige protesten moet voortaan eerst toestemming worden gegeven, aldus de Taliban.

Welke opties hebben achterblijvers in Afghanistan? 'Taliban bepalen'
174
Welke opties hebben achterblijvers in Afghanistan? 'Taliban bepalen'