De Taliban staan in Afghanistan voorlopig geen protesten toe. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken noemt woensdag als reden "dat betogers de openbare orde hebben verstoord en voor intimidatie zorgden".

Bij recente demonstraties vonden gewelddadige en naar verluidt ook dodelijke confrontaties plaats tussen de deelnemers en Taliban-strijders.

De aankondiging kwam enkele uren nadat in verschillende steden demonstraties werden gehouden tegen de nieuwe machthebbers in het land. Er wordt al drie dagen op rij gedemonstreerd tegen de Taliban, die bijna een maand geleden de macht grepen en dinsdag de leden van een tijdelijke regering presenteerden.

Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen
115
Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen

Voor toekomstige protesten moet eerst toestemming worden gegeven

Als protesten weer zijn toegestaan, moeten ze minstens 24 uur van tevoren worden gemeld bij de autoriteiten. De betogers moeten niet alleen vertellen waar en wanneer ze gaan actievoeren, maar moeten ook bekendmaken wat hun doel is en welke slogans ze zullen gebruiken. Een protest is alleen toegestaan als daar vooraf toestemming voor is gegeven.

De Verenigde Staten zeggen de aankondiging van de interim-regering nog te beoordelen. "Maar ondanks de bewering dat een nieuwe regering inclusief zou zijn, bestaat de gepresenteerde lijst alleen uit namen van personen die lid zijn van de Taliban of hun naaste medewerkers. En geen vrouwen", aldus de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken. Hij zegt ook dat de tijdelijke regering zal worden beoordeeld aan de hand van haar daden.