Het laatste vliegtuig met Amerikaanse militairen heeft Afghanistan verlaten, zo bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag. Daarmee is er na twintig jaar definitief een einde gekomen aan de aanwezigheid van de Verenigde Staten in Afghanistan.

John Kirby, de perschef van het Pentagon, en generaal Kenneth McKenzie, de bevelhebber van het Amerikaanse commandocentrum, bevestigden op een ingelaste persconferentie dat alle Amerikaanse troepen Afghanistan hebben verlaten. De VS heeft daarmee de deadline van 31 augustus gehaald, die de Amerikaanse president Joe Biden had afgesproken met de Taliban.

De Amerikaanse president Biden zal dinsdagmiddag (lokale tijd) het Amerikaanse volk toespreken over de terugtrekking uit Afghanistan. Kort na de voltooiing van de terugtrekking op maandagavond publiceerde het Witte Huis een verklaring van de president, waarin hij de Amerikaanse troepen bedankte voor het "uitvoeren van de grootste luchtbrug in de geschiedenis van de VS".

De jihadisten hebben inmiddels de controle over bijna heel Afghanistan terug. De Panjshir-vallei, in het noordoosten van het land, is het enige gebied waarover ze nog niet heersen. Strijders van de Taliban vierden het vertrek van de Amerikanen door in de lucht te schieten rond het vliegveld van Kaboel.

Een woordvoerder van de fundamentalistische beweging zei dat volgens nieuwszender Al Jazeera nadat ook de Taliban hadden bevestigd dat de VS na twintig jaar aanwezigheid is vertrokken uit de hoofdstad Kaboel.

Taliban nemen vliegveld Kaboel in na vertrek Amerikanen
58
Taliban nemen vliegveld Kaboel in na vertrek Amerikanen

Veel westerse landen moesten haast maken met evacuaties

Door de deadline moesten veel westerse landen de afgelopen weken haast maken met het evacueren van hun ambassadepersoneel en Afghaanse medewerkers. Doordat ook veel Afghaanse burgers uit angst voor de Taliban het land wilden verlaten, ontstonden er chaotische taferelen op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad.

Amerikaanse militairen bleven daarom in Kaboel om de evacuaties in goede banen te leiden. De Amerikanen hadden hun bondgenoten tot afgelopen vrijdag de tijd gegeven hun personeel te evacueren. Daarna hadden ze zelf nog enkele dagen nodig om al hun militairen en materiaal te laten vertrekken.

De VS viel in 2001 Afghanistan binnen, kort na de aanslagen van 11 september van dat jaar. Volgens de Amerikanen verleenden de Taliban in Afghanistan onderdak en bescherming aan de terroristen die verantwoordelijk waren voor de aanslagen, waaronder het Al Qaeda van Osama Bin Laden.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Taliban over heel Afghanistan heersen. Dit klopt niet: de Panjshir-vallei is nog onder controle van plaatselijke verzetsstrijders.