De regeringen van meer dan honderd landen, waaronder Nederland, hebben met de Taliban afgesproken dat paspoorthouders en Afghaanse medewerkers ook na 31 augustus het land uit mogen reizen.

In een gezamenlijke verklaring laten de landen weten dat "alle paspoorthouders, Afghanen die met ons gewerkt hebben en mensen met reispapieren" mogen reizen. Naast Nederland hebben ook onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België ondertekend, evenals vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en de Europese Unie.

De Taliban zouden volgens de verklaring garanderen dat reizigers toegang krijgen tot vertrekpunten zoals vliegvelden en van daaruit "op veilige, georganiseerde en vrije wijze" kunnen doorreizen naar bestemmingen buiten Afghanistan. De jihadisten hebben op hun eigen kanalen de overeenstemming bevestigd.

De Amerikanen hadden met de Taliban afgesproken dat alle internationale troepen voor 1 september Afghanistan verlaten zouden hebben. Door enorme drukte rond het vliegveld van Kaboel liepen de evacuaties van ambassadepersoneel en Afghaanse medewerkers echter chaotisch.

Namens Nederland laat demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) weten zich in te zetten om "Nederlanders en Afghanen die werkzaam zijn geweest voor ons, of gevaar lopen, vrij te kunnen laten reizen naar plekken buiten Afghanistan".

Kaag zei tevens van de Taliban te verwachten "dat zij hun garanties nakomen dat deze groepen vrij kunnen reizen". De bewindsvrouw reist komende week zelf af naar de regio.