De bomaanslag die donderdag tientallen mensen het leven kostte op het internationale vliegveld van Kaboel werd gepleegd door één extremist, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag. Daarmee corrigeert het Pentagon eerdere meldingen over twee extremisten en twee aparte explosies. Inmiddels is het aantal slachtoffers opgelopen tot zeker 170, meldt The New York Times.

Bij de aanslag blies een terrorist zichzelf op bij een toegangspoort van het vliegveld. Er kwamen meldingen binnen van een tweede explosie bij een nabijgelegen hotel, maar die explosie heeft volgens het Pentagon niet plaatsgevonden. De aanval werd opgeëist door de terroristische organisatie Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP).

Onder de slachtoffers zouden een aantal Afghanen zitten die in het bezit zijn van een Amerikaans paspoort. De dertien omgekomen Amerikaanse militairen zijn in het totaal niet meegerekend, zegt het lokale gezondheidspersoneel.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook twee Britse staatsburgers en het kind van een Brits staatsburger. Daarnaast raakten twee Britten gewond, meldde de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het aantal gewonden is zeker tweehonderd. Amerikaanse militairen die gewond zijn geraakt door de klap worden in Duitsland behandeld.

Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie
35
Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie

Nog steeds 'aannemelijke dreigingen' van aanslagen

De explosie vond plaats in de grote massa mensen die sinds de machtsovername van de Taliban het vliegveld proberen te betreden om aan het nieuwe regime te ontsnappen. De menigte zou lichtelijk zijn afgenomen sinds de aanval.

Er zijn volgens het Pentagon nog steeds "aannemelijke dreigingen" van aanslagen bij het vliegveld. In dezelfde toespraak meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de evacuaties doorgaan tot het "laatste moment" op de dag van de deadline op 31 augustus.