Zo'n dertig tolken die nog geëvacueerd hadden moeten worden naar Nederland, zijn achtergebleven in Afghanistan. Dat zei demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Er stonden op 15 augustus nog 67 tolken op de evacuatielijst, aldus Bijleveld. Daarvan is inmiddels ongeveer de helft met hun gezinnen geëvacueerd. Met een deel van de de tolken die zijn achtergebleven is contact. VluchtelingenWerk schat in dat het om "veel meer" dan dertig tolken gaat.

De Tweede Kamer zet zich al sinds 2019 in voor de tolken, nadat er berichten waren verschenen dat ze werden bedreigd en vermoord door terreurbewegingen. Op verzoek van de Tweede Kamer werd een bijzondere asielprocedure ingesteld om ze naar Nederland te halen.

Sinds de aankondiging van het vertrek van de Nederlandse militairen, afgelopen april, heeft de Kamer de druk op het demissionaire kabinet opgevoerd in een poging de tolken naar Nederland te krijgen. Begin juni werd een motie aangenomen waarin het kabinet werd verzocht om ervoor te zorgen dat alle Afghaanse tolken, ongeacht hoelang ze voor Nederland hebben gewerkt, vóór het einde van de Nederlandse aanwezigheid in het land geëvacueerd zouden zijn.

Toch waren toen de Taliban de macht op 15 augustus overnamen in Kaboel nog maar 111 van de 273 geregistreerde tolken en hun gezinnen in Nederland. De afgelopen twee weken is geprobeerd de 67 andere tolken die in beeld zijn ook naar Nederland te krijgen, maar dat is dus niet gelukt.

Bijleveld: 'Hele internationale gemeenschap is overvallen'

Op de vraag of Nederland niet eerder had moeten beginnen met de evacuatiemissie zei Bijleveld vrijdag dat de "hele internationale gemeenschap is overvallen door de snelheid waarmee het is gegaan". Ze benadrukte dat ze wat betreft de tolken "wel op tijd zijn begonnen" en dat ze "daar al een aantal jaren mee bezig zijn".

VluchtelingenWerk is kritisch op de uitvoering en vindt dat er sinds 2019 is "getreuzeld". "Wij vinden het zeer ernstig en verwijtbaar dat er zo veel tolken met hun gezinnen zijn achtergebleven in Afghanistan. Jarenlang hebben achtereenvolgende kabinetten op de rem gestaan. Toen er twee jaar geleden eindelijk een goede regeling kwam, is de uitvoering veel te traag gegaan."

"Laten we alle evaluatiedingen later doen, dat is nu niet aan de orde", aldus Bijleveld. "We hebben met man en macht gewerkt om mensen binnen te krijgen, op allerlei verschillende manieren. Ik hoop dat we daar later meer over kunnen vertellen."