De Amerikaanse president Joe Biden is verontwaardigd en diepbedroefd door de aanslag bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, waarbij eerder op de dag ten minste dertien Amerikaanse militairen omkwamen. Ondanks de aanval zal de Amerikaanse evacuatiemissie doorgaan, benadrukte Biden donderdagavond in een toespraak.

Dit weten we tot nu toe over de aanslag op het vliegveld van Kaboel

De Amerikaanse inlichtingendiensten vreesden al langer voor een aanslag bij het internationale vliegveld van Kaboel. Volgens Biden zat Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP) achter de terreuraanval. De groep eiste eerder al de aanval op.

"We zullen de aanval niet vergeven en vergeten. We zullen achter jullie aan komen en jullie laten betalen voor wat jullie hebben gedaan", dreigde Biden. Mogelijk zijn de aanvallers eerder uit de gevangenissen bevrijd door de Taliban toen die het land overnamen.

Legercommandanten hebben van Biden de opdracht gekregen om als reactie op de aanslag doelen van IS aan te vallen. Hij gaf daarbij geen details, maar zei wel dat er met "kracht en precisie" zal worden gereageerd. "Deze terroristen zullen niet winnen."

De president benadrukte ook dat de Amerikaanse evacuatiemissie zal doorgaan. "We laten ons niet stoppen door terroristen." Volgens Biden is de VS bezig met de "grootste evacuatiemissie ooit". In de laatste elf dagen werden al bijna 100.000 mensen geëvacueerd.

Tijdens de toespraak hield hij een moment van stilte voor de omgekomen militairen. De aanslag toont volgens de Amerikaanse president aan waarom de "uitzonderlijk gevaarlijke" missie in Afghanistan zo kort mogelijk moet blijven. Hij blijft erbij dat uiterlijk 31 augustus alle militairen het land hebben verlaten.

De locatie waar de aanslagen hebben plaatsgevonden.

De locatie waar de aanslagen hebben plaatsgevonden.
De locatie waar de aanslagen hebben plaatsgevonden.
Foto: Bart-Jan Dekker

Geen bewijs dat Taliban bewust zelfmoordterrorist doorlieten

Het Pentagon gaat ervan uit dat de zelfmoordterrorist werd gefouilleerd door militairen bij de ingang van de luchthaven toen zijn bomvest afging. Bij beide explosies zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bomvesten gebruikt. Volgens het Pentagon is er "geen bewijs" dat de Taliban bewust terroristen hebben toegelaten tot het vliegveld van Kaboel. Het ministerie blijft op de terreurgroep vertrouwen voor de beveiliging van de luchthaven.

Op de vraag van een journalist of de Amerikaanse troepen een fout maakten door op de Taliban-strijders te vertrouwen voor hun beveiliging, antwoordt Biden: "Niemand vertrouwt ze, maar het is in hun eigen belang dat we vertrekken op de datum die we hebben afgesproken en dat we zoveel mogelijk mensen evacueren als we kunnen."

Het Pentagon zei donderdag dat er momenteel nog steeds verschillende dreigingen zijn, variërend van raketaanvallen tot bermbommen. Om eventueel terug te kunnen slaan, heeft de VS mortiergranaten en afweerraketten paraat.

Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie
35
Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie