Bij de aanslagen op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn 72 doden gevallen, meldt persbureau AP. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat er zeker dertien Amerikaanse militairen zijn gedood.

Dit weten we tot nu toe over de aanslag op het vliegveld van Kaboel

  • Er zijn twee explosies geweest nabij het vliegveld
  • Daarbij zijn volgens verschillende bronnen 72 doden gevallen
  • Er zijn geen slachtoffers onder Nederlands overheidspersoneel en Nederlandse militairen
  • Volgens Amerikaanse functionarissen zit terreurgroep ISKP achter de aanslagen
  • Mogelijk zijn er nog honderden gewonden

Volgens generaal Kenneth McKenzie, die via een videoverbinding sprak tijdens een persconferentie van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington, raakten vijftien soldaten gewond.

Het gaat om de dodelijkste dag in tien jaar voor het Amerikaanse leger in Afghanistan. In augustus 2011 werd een helikopter met Amerikaanse troepen door de Taliban neergeschoten ten zuiden van Kaboel. Daarbij kwamen toen dertig militairen om het leven.

Het Pentagon gaat ervan uit dat de zelfmoordterrorist werd gefouilleerd door militairen bij de ingang van de luchthaven toen zijn bomvest afging. Bij beide explosies zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bomvesten gebruikt.

Volgens het Pentagon is er "geen bewijs" dat de Taliban bewust terroristen hebben toegelaten tot het vliegveld van Kaboel. Het ministerie blijft op de terreurgroep vertrouwen voor de beveiliging van de luchthaven.

Er is op dit moment sprake van meerdere dreigingen, aldus het Pentagon, variërend van raketaanvallen tot bermbommen. De Verenigde Staten zijn hierover in gesprek met de Taliban. Om eventueel terug te kunnen slaan, heeft de VS mortiergranaten en afweerraketten paraat. McKenzie vermoedt dat er iets meer dan duizend Amerikaanse staatsburgers zijn achtergebleven in Afghanistan.

Aanslag is opgeëist door terreurgroep ISKP

Terreurgroep Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP) heeft de bomaanslagen opgeëist. Het Pentagon gaat daar ook van uit en bevestigt dat de terreurgroep ook kogels heeft afgevuurd op Amerikaanse vliegtuigen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gelooft niet dat ISKP beschikt over wapens met voldoende vuurkracht om daadwerkelijk vliegtuigen uit de lucht te schieten.

Ten tijde van de explosies waren er duizenden mensen aanwezig op de luchthaven. Onder de slachtoffers van de aanslagen zijn geen Nederlandse diplomaten of militairen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Berichten op Twitter doen vrezen dat het aantal doden oploopt. Er zouden lijken zijn weggedragen en in een kanaal zijn gegooid. De Taliban veroordelen de aanslag.

De terreuraanslag is gepleegd door terroristen van een terreurbeweging uit het oosten van het land, met wortels in het aangrenzende Pakistan. De ISKP is ook met de Taliban in gevecht geraakt en is onder meer berucht door bloedige aanlagen op de sjiitische minderheid, de Hazara.

Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie
35
Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie