De Nederlandse evacuatieoperatie in Kaboel is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). Aan boord zijn onder anderen de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt. Op de luchthaven zijn geen Nederlandse evacués meer.

Nederland bracht in totaal ruim 2.500 personen in veiligheid, blijkt uit een Kamerbrief van demissionair ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (Defensie) en demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid). Ruim zestienhonderd evacués hadden Nederland als eindbestemming en zijn reeds opgevangen door het COA.

Onder de evacués bevinden zich Nederlanders, ambassadepersoneel, tolken en hun gezinsleden, een deel van de staf van de EU, VN en NAVO, mensenrechtenverdedigers, lokale medewerkers van Nederlandse hulporganisaties en personen die voor Nederlandse media hebben gewerkt. Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol kunnen nog niet de exacte aantallen per evacuatiegroep melden.

"Het is verschrikkelijk om Afghanistan na twintig jaar op deze manier te moeten verlaten", schrijft Kaag op Twitter. "Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht."

Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders "ingrijpende consequenties" heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. "De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen."

Bijleveld zegt "gemengde gevoelens" te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kaboel. "We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen", aldus de bewindsvrouw.

Bij de luchthaven in Kaboel vonden donderdagmiddag twee explosies plaats, waarbij zeker honderd doden vielen. De Nederlandse militairen en het overheidspersoneel bleef ongedeerd, maar er zouden meerdere Amerikaanse militairen om het leven zijn gekomen.

Welke opties hebben achterblijvers in Afghanistan? 'Taliban bepalen'
174
Welke opties hebben achterblijvers in Afghanistan? 'Taliban bepalen'

Nederland heeft niet iedereen geëvacueerd

Het kabinet wilde aanvankelijk tot in september evacuatievluchten uitvoeren, maar dat bleek niet mogelijk vanwege de terreurdreiging rondom de luchthaven.

Er zijn sowieso achterblijvers nu het laatste vliegtuig is vertrokken, zo blijkt uit berichten die bij NU.nl binnenkwamen. Het gaat om mensen die op evacuatielijsten staan maar nog niet aan de beurt waren én mensen die op geen enkele lijst voorkomen. Om hoeveel personen het gaat is onbekend.

De redactie van NU.nl wil in contact komen met Afghanen en Afghaanse Nederlanders die op dit moment in dat land verblijven, vooral in steden als Kandahar, Jalalabad, Herat en Mazar-i-Sharif. Uit die plaatsen komt weinig nieuws, hoe is de situatie daar? We horen het graag. We behandelen alle informatie indien gewenst vertrouwelijk. Heb je familieleden, vrienden, kennissen in Afghanistan en willen zij met ons praten over de situatie daar? Mail dan naar redactie@nu.nl.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.