Er zijn zeker dertien doden gevallen door explosies bij de luchthaven in Kaboel, zegt een zegsman van de Taliban tegen Al Jazeera. Onder de slachtoffers zijn volgens hem ook buitenlanders en Taliban-strijders. Ten tijde van de explosies waren duizenden mensen aanwezig op de luchthaven.

Dit weten we tot nu toe over de aanslag

  • Er zijn twee explosies geweest nabij het vliegveld
  • Daarbij zijn zeker dertien doden gevallen
  • Er zijn geen slachtoffers onder het Nederlandse overheidspersoneel of militairen
  • Ten tijde van de explosies waren duizenden mensen aanwezig op de luchthaven
  • De terreurgroep die achter de aanslagen zit, is volgens Amerikaanse functionarissen de ISIS-Khorasan group (ISKP)
  • Lokale hulporganisaties melden zestig gewonden

Bij de aanslag zijn vier Amerikaanse militairen overleden, meldt Wall Street Journal. Onder de slachtoffers van de aanslagen zijn geen Nederlandse diplomaten of militairen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Er zouden zestig gewonden in ziekenhuizen liggen.

Een van de explosies vond plaats bij de zogenoemde Abbey Gate van het vliegveld. De andere bij het Baron Hotel vlak bij de luchthaven, waar veel Britten zouden verblijven. De Amerikaanse autoriteiten denken dat het om twee zelfmoordaanslagen gaat.

Er zouden zestig gewonden in ziekenhuizen liggen. Fox News meldt ook dat drie Amerikaanse militairen gewond zijn geraakt. Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De ontploffing volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld. Eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie dat er inlichtingen waren van een "zeer waarschijnlijke dreiging" van een aanval op de mensenmassa's bij het vliegveld van Kaboel. Onder meer België stopte met de evacuatieoperatie uit veiligheidsoverwegingen.

Dreigingen afkomstig van IS-groepering

De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de Taliban.

De Amerikaanse president Joe Biden is ingelicht over het incident. Hij zei in de afgelopen dagen herhaaldelijk dat hij vreesde voor een aanslag bij de luchthaven.

Rook stijgt boven Kaboel uit na explosies bij luchthaven
52
Rook stijgt boven Kaboel uit na explosies bij luchthaven