Nederland wil niet meer dat mensen naar het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel komen om geëvacueerd te worden. Er wordt toe opgeroepen weg te blijven van het vliegveld.

De situatie bij de luchthaven is te gevaarlijk en toegangspoorten zijn gesloten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept mensen ertoe op naar een veilige locatie te gaan.

Nederland kondigde eveneens aan dat donderdag gestopt wordt met evacueren. De operatie wordt op aanwijzing van de Verenigde Staten stopgezet.

De Taliban zijn na twintig jaar buitenlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan weer aan de macht in het Aziatische land. De terreurgroepering houdt de NAVO aan de deadline: dinsdag moeten buitenlandse troepen Afghanistan verlaten hebben.

Terreurdreiging van IS

Zowel Amerikaanse als Britse inlichtingendiensten waarschuwen voor een grote terreurdreiging. Islamitische Staat (IS) zou een aanslag plannen op het vliegveld in Kaboel.

Als reactie op de dreiging roepen bijna alle landen ertoe op niet meer naar het vliegveld te komen en de mensen die er al zijn wordt met klem gevraagd om huiswaarts te keren.

België beëindigde woensdagavond de evacuaties uit Kaboel vanwege acuut gevaar van een aanslag op de wachtende mensen rond het vliegveld.

Ondanks alle oproepen staan er nog steeds duizenden mensen bij het vliegveld in de hoop alsnog weg te kunnen uit het land. In de nacht van woensdag op donderdag zijn nog net drie bussen met daarin meer dan honderd Nederlandse Afghanen op het vliegveld aangekomen. Zij konden nog op het nippertje geëvacueerd worden.

Terugkijken: Dit maakte de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel zo moeilijk
167
Terugkijken: Dit maakte de evacuaties vanaf het vliegveld van Kaboel zo moeilijk

Nog steeds honderden mensen op Nederlandse evacuatielijst

De bussen stonden lang stil, maar konden uiteindelijk doorrijden na onderhandelingen tussen de Taliban en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een aantal Afghanen moest wel eerst uitstappen. Net nadat de drie bussen het vliegveld binnenreden, werd de entree van het vliegveld gesloten.

Er staan nog steeds honderden mensen op de lijst met te evacueren personen. Die operatie lijkt voorlopig ten einde te zijn. België stopte woensdag al met de evacuaties en ook andere landen kondigden aan de evacuaties te staken.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag liet eerder al weten dat niet iedereen uit Afghanistan weggehaald kan worden. Ongeveer tweeduizend mensen zijn de afgelopen dagen naar Nederland gebracht.

De Amerikaanse militairen stoppen de operaties en vertrekken op 31 augustus uit het land. Ze zullen het vliegveld al eerder afsluiten om eigen mensen en materiaal weg te kunnen brengen. De Amerikanen laten ook weten wanneer landen met hun evacuatieoperaties kunnen stoppen.

Zo ziet een Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel eruit
45
Zo ziet een Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel eruit