Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld heeft zich woensdag negatief uitgelaten over de demonstratie van een dag eerder bij een militaire kazerne in het Gelderse Harskamp waar Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. Ze noemde het uit de hand gelopen protest "ernstig en verwerpelijk". Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag omschreef de demonstratie als "harteloos".

Op het protest in het dorp in de gemeente Ede waren zo'n 250 mensen afgekomen. Rond 21.30 uur liep het uit de hand. De aanwezigen gaven geen gehoor aan oproepen van de politie om weg te gaan, er werden autobanden in brand gestoken en leuzen gescandeerd als "eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons".

"Ik vind het verschrikkelijk, echt verschrikkelijk", aldus Bijleveld. "Ik denk dat deze mensen eens echt naar de tv moeten kijken, wat er gebeurt in de wereld. Hoe blij we moeten zijn dat we vrij zijn en dat we kunnen doen wat we kunnen doen." De minister denkt dat "mensen zich niet het leed in de wereld realiseren".

"Als u in nood bent, wilt u ook opgevangen worden", zei ze richting de betogers. "Ik hoop dat ze zich dat realiseren." Minister Kaag zei zich vooral te willen richten op mensen die een constructieve bijdrage leveren, bijvoorbeeld door spullen te doneren.

'Dit mag niet nog een keer gebeuren'

Burgemeester René Verhulst van Ede reageert boos en verdrietig op de demonstratie. Gemeente en politie overleggen woensdag over maatregelen. "Dit mag niet nog een keer gebeuren, dit willen we echt niet", aldus Verhulst.

Verhulst roept ouders ertoe op hun kinderen 's avonds van de straat te houden en thuis uit te leggen wat het betekent om een oorlogsslachtoffer te zijn. "Jongeren moeten weten wat deze mensen al hebben meegemaakt. Wat er dinsdagavond gebeurde, ging over alle grenzen heen."

De gemeente heeft de indruk dat een deel van de jonge demonstranten niet uit Ede kwam. In de omgeving van Harskamp zijn heel veel campings en vakantieparken. Er is dinsdagavond niemand aangehouden volgens de politie en er worden ook geen arrestaties verwacht.

Politie breekt protest tegen Afghaanse vluchtelingen in Harskamp op
55
Politie breekt protest tegen Afghaanse vluchtelingen in Harskamp op