Bij de opvanglocatie voor Afghaanse evacués bij de legerplaats in het Gelderse Harskamp heeft de politie dinsdagavond ingegrepen tijdens een protest. Het protest begon rustig, maar liep later op de avond uit de hand toen onder meer een stapel autobanden in brand werd gestoken.

In eerste instantie waren ongeveer 250 mensen naar de opvanglocatie gekomen. De politie was er al de hele avond aanwezig. Volgens Omroep Gelderland werden er leuzen als "eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons" gescandeerd. Een politiewoordvoerder kon daar niets over zeggen.

Rond 21.30 uur werd het onrustiger en gaven de toen nog ongeveer zestig jongeren geen gehoor aan herhaalde oproepen daar weg te gaan. Er ging een stapel autobanden in brand en er werd harde muziek gedraaid, aldus de woordvoerder. De politie heeft de groep daarop uit het gebied weggejaagd en naar het dorp geleid. Het was in de omgeving even na 23.00 uur rustig, maar de politie is nog steeds aanwezig.

De noodopvanglocatie in Harskamp is dinsdag in gebruik genomen. Er zijn achthonderd bedden voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.

Politie breekt protest tegen Afghaanse vluchtelingen in Harskamp op
55
Politie breekt protest tegen Afghaanse vluchtelingen in Harskamp op

Meerdere locaties in gebruik genomen voor opvang Afghanen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigde dinsdag aan dat het de vierde noodopvanglocatie voor evacués uit Afghanistan zal openen in Heumensoord bij Nijmegen. Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot 1.000 plaatsen.

Eerder werden al drie andere noodopvanglocaties van Defensie in gebruik genomen, waaronder die in Harskamp. In totaal zijn zo'n elfhonderd Afghaanse evacués verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp, het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide nabij Zeist en dus legerplaats Harskamp.

Het COA verwacht dat er nog meer noodopvanglocaties nodig zijn, omdat er naar verwachting tweehonderd tot vierhonderd vluchtelingen per dag zullen arriveren.

Dit is een van de kazernes waar Afghanen worden opgevangen na evacuatie
37
Dit is een van de kazernes waar Afghanen worden opgevangen na evacuatie