De Taliban zijn begonnen met het tegenhouden van buitenlanders die de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel proberen te bereiken, melden Witte Huis- en Pentagon-verslaggevers. Vooralsnog wordt alleen melding gemaakt van personen met de Amerikaanse nationaliteit.

De Taliban zijn weer aan de macht in Afghanistan. Als onderdeel van de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Taliban hebben de Amerikanen eerder gezegd dat uiterlijk 31 augustus de buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrokken zouden zijn.

Veel inwoners van Afghanistan proberen het land te verlaten. De Taliban maakten dinsdagmiddag bekend Afghanen te verbieden nog naar het vliegveld van Kaboel te gaan. Alle Afghanen die naar de luchthaven getrokken zijn kunnen veilig naar huis, aldus een woordvoerder van de radicale groepering.

De Taliban vragen de Verenigde Staten om Afghanen niet aan te moedigen het land te verlaten. Zo zou de VS belangrijke mensen als ingenieurs evacueren en de Taliban willen dat dit stopt.

Volgens CNN is onduidelijk of personen van welke nationaliteit dan ook na de terugtrekking van de VS uit Afghanistan het land kunnen verlaten. Het Witte Huis zei eerder te verwachten dat Afghanen die in aanmerking komen voor evacuatie, het vliegveld van Kaboel kunnen bereiken.

VS houdt zich aan deadline voor vertrek

De Amerikaanse president Joe Biden zegt zich te zullen houden aan de deadline van 31 augustus om mensen uit Afghanistan te evacueren. Hij zou bang zijn voor een aanslag.

Biden heeft wel gevraagd om noodplannen, mocht hij later toch besluiten om de deadline te overschrijden. Verlenging van de deadline werd dinsdag door de leiders van de G7-landen besproken. Ook de Europese Unie schoof aan bij dat overleg.

Taliban: 'We staan niet toe dat Afghanen worden geëvacueerd'
19
Taliban: 'We staan niet toe dat Afghanen worden geëvacueerd'

Nederland haalt deadline voor evacuaties niet

De Nederlandse demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zei dinsdag "extra tijd" nodig te hebben om mensen uit Afghanistan te evacueren. De deadline moet volgens de bewindspersoon worden verlegd.

Volgens Kaag "zullen heel veel mensen niet naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk kunnen vliegen" als de deadline van 31 augustus niet verlegd wordt.

De redactie van NU.nl wil in contact komen met Afghanen en Afghaanse Nederlanders die op dit moment in dat land verblijven, vooral ook in steden als Kandahar, Jalalabad, Herat en Mazar-i-Sharif. Uit die steden komt weinig nieuws, hoe is de situatie daar? We horen het graag. We behandelen alle informatie indien gewenst vertrouwelijk. Heb je familieleden, vrienden, kennissen in Afghanistan en willen zij met ons praten over de situatie daar? Mail dan naar redactie@nu.nl.

Zo ziet een Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel eruit
45
Zo ziet een Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel eruit