De noodopvang Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp zit vol, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maandagochtend weten. Nieuwe evacués uit Afghanistan worden daarom tijdelijk opgevangen in het Walaardt Sacré Kamp in de gemeente Zeist.

Zondagavond kwamen nog eens 178 mensen naar de kazerne, waarmee de opvanglocatie vol raakte. In de locatie in Zoutkamp zitten nu 491 evacués, laat een woordvoerder weten.

Er zou plaats zijn voor ongeveer 540 evacués, maar een deel van de ruimte moet worden gebruikt als werkruimte voor de medewerkers. Daarnaast gaat ook een aantal bedden 'verloren' bij het indelen van de kamers, aldus de woordvoerder.

Alle evacués zijn Afghanen "die een band hebben met Nederland", aldus de woordvoerder. Onder hen zijn bijvoorbeeld tolken en ambassadepersoneel.

De locatie in Zeist verwacht de eerste evacués maandag op te vangen. Het COA benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. "We blijven verder zoeken naar andere tijdelijke en structurele locaties."

Maandag landde een vlucht met 129 evacués op Schiphol. Onder hen zijn achttien Nederlanders. Rond 16.00 uur wordt een volgende vlucht met evacués verwacht.

De redactie van NU.nl wil in contact komen met Afghanen en Afghaanse Nederlanders die op dit moment in Afghanistan verblijven. Vooral in steden als Kandahar, Jalalabad, Herat en Mazar-i-Sharif, uit die steden komt weinig nieuws. Hoe is de situatie daar? We horen het graag. We behandelen alle informatie indien gewenst vertrouwelijk. Heb je familieleden, vrienden of kennissen in Afghanistan en willen zij met ons praten over de situatie daar? Mail dan naar redactie@nu.nl.