
Zeker 49 Nederlanders weg uit chaotisch Afghanistan: zo gaan de evacuaties nu
Huidige situatie voor Nederland
- In totaal 18.000 mensen geëvacueerd, van wie zeker 49 Nederlanders.
- Op dit moment zijn vliegtuigen vanuit Afghanistan onderweg naar Schiphol.
- Het is nog onduidelijk of en hoeveel Nederlanders onderweg zijn.
- Nog zesduizend mensen wachten op evacuatie, onder wie zeker zevenhonderd Nederlanders.
- Het is nog steeds chaotisch op het vliegveld van Kaboel.
- Defensie hoopt een defect toestel vrijdag weer in de lucht te krijgen.
De Nederlandse overheid probeert met twee evacuatievliegtuigen drie keer per dag mensen weg te halen van het vliegveld in Kaboel. Er wordt dan eerst naar een veilige locatie gevlogen om van daaruit met een groter toestel naar Nederland te vliegen.
Zo simpel als het lijkt, is het natuurlijk niet. Zo kampt een van de twee Nederlandse toestellen met een defect. Nederlanders kunnen het vliegveld amper bereiken en er wordt zelfs op hen geschoten. Ondertussen houden de Taliban klopjachten op iedereen die met de NAVO heeft samengewerkt.
Defensie heeft zeker 49 Nederlanders weg weten te halen uit Afghanistan: 4 met een Frans vliegtuig, 44 met twee verschillende NAVO-vluchten en daar kwam er vrijdag nog iemand bij met een eigen vliegtuig. Waarschijnlijk hebben nog meer Nederlandse Afghanen Nederland bereikt, al is daar nog geen concrete informatie over.
"We proberen direct alles te delen van wat we wel weten", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Helaas is het zo dat we een slag om de arm moeten houden met alle cijfers. Het blijven schattingen. Zo zien we vaak een groepje Nederlanders dat dan enkele Afghanen heeft meegenomen."
Er zijn in de afgelopen vijf dagen in totaal ongeveer achttienduizend mensen geëvacueerd uit Afghanistan, zo meldde de NAVO.
Er staan nog massa's mensen te wachten aan de poorten van het vliegveld in Kaboel. Volgens de Verenigde Staten gaat het om maar liefst zesduizend mensen. De NOS meldt dat honderden Nederlandse Afghanen nog wachten op evacuatie naar Nederland.
Er zijn op dit moment meerdere vliegtuigen onderweg naar verschillende landen. Ook Schiphol ontvangt vrijdag rond 15.30 uur weer een evacuatievlucht. Volgens Defensie zitten in dat toestel 180 mensen, maar is het onduidelijk hoeveel mensen Nederland als eindbestemming hebben.
"Zodra een vlucht landt op Schiphol en wij de cijfers hebben, delen we dit direct via Twitter. We doen het echt per vlucht. Wat we dus met de buitenwereld delen, is wat we zeker weten. Voor de rest weten we het gewoon niet."
Veel Nederlanders en Nederlandse Afghanen staan op de evacuatielijst, maar zijn nog niet opgehaald op het vliegveld van Kaboel. Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag gaat het om zeker zevenhonderd mensen.
Dat aantal staat nog los van de tolken en andere medewerkers die voor Nederland hebben gewerkt. De zevenhonderd waar Kaag het over heeft, zijn Nederlanders die op familiebezoek zijn. Het totale aantal Nederlanders ligt waarschijnlijk rond de duizend.
"Een exact aantal is moeilijk te geven. Er komen op de lijst steeds nieuwe mensen bij, maar er gaan ook weer mensen af", vertelt de woordvoerder.
De lijst met mensen wordt steeds langer en dat komt ook doordat de Tweede Kamer wil dat zoveel mogelijk Nederlanders worden opgehaald. Niet alleen Nederlandse staatsburgers staan op de evacuatielijst, maar ook bijvoorbeeld Afghanen die Nederland op wat voor manier dan ook hebben geholpen.
NU.nl sprak met een voormalige Afghaanse tolk voor Nederlandse troepen. Hij en zijn familie worden bedreigd met de dood. Zijn dochter zit nog steeds ondergedoken in Kaboel en moet vrezen voor haar leven. Hij deed vrijdag een emotionele oproep tot de Nederlandse overheid.
Sinds het begin van de evacuaties is er een ware chaos op het vliegveld in Kaboel. En de situatie is eigenlijk nog steeds chaotisch. Vreselijke beelden van mensen die zich vastklampten aan het landingsgestel van een vliegtuig gingen de wereld over. Toestellen konden niet landen vanwege de aanwezigheid van grote groepen mensen op de landingsbanen.
De laatste dagen gaat het iets beter op het vliegveld zelf. De Amerikanen hebben de controle over de luchthaven. "Daardoor is het op het vliegveld zelf goed te doen en kunnen vliegtuigen landen. Maar buiten het vliegveld, daar zit de bottleneck", weet de woordvoerder.
De Taliban zijn buiten de hekken de baas en laten alleen mondjesmaat mensen die een buitenlands paspoort kunnen tonen door. Buiten het vliegveld is het nog veel drukker. Het is er chaos troef en de Taliban grijpen direct naar hun geweer als er wanorde ontstaat. Er komen nog steeds berichten over schietpartijen en verdrukkingen binnen en er kwamen daar al twaalf mensen om het leven.
"Het is helaas de harde realiteit waarmee we te dealen hebben. Er is zoveel chaos buiten de poorten, het is daardoor heel moeilijk om mensen op de vluchten te krijgen."
En dan is er nog het kapotte vliegtuig van Defensie. Nederland heeft dus twee vliegtuigen, maar een daarvan is op dit moment niet in gebruik. De remmen functioneren niet goed.
Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, meldt het ministerie van Defensie. Het C-130 Hercules-toestel staat op een luchthaven in een buurland van Afghanistan. Daar wordt het vliegtuig gerepareerd. Defensie hoopt vrijdag weer gebruik te kunnen maken van het toestel, maar weet niet zeker of dat gaat lukken.

NUjij: Uitgelichte reacties