Op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel brak zondagavond chaos uit, nadat de Taliban tot in het presidentiële paleis waren doorgedrongen en de macht hadden overgenomen. Duizenden mensen proberen op de valreep het land te verlaten, maar al het commerciële luchtverkeer is stilgelegd. Amerikaanse militairen hebben maandagochtend een aantal keren in de lucht geschoten vanwege de chaotische situatie. Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat er in het gedrang zeker vijf mensen zijn omgekomen.

Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen zondag rond Kaboel:

  • Zondag vluchtte de Afghaanse president Ashraf Ghani naar Tadzjikistan.
  • De Taliban trokken vervolgens Kaboel binnen, bereikten het presidentieel paleis en namen de macht over.
  • Zondagavond (lokale tijd) bereikten de militanten het presidentieel paleis.
  • Nederland heeft een militair vliegtuig naar Kaboel gestuurd om mensen op te halen. Ook andere landen halen hun mensen weg.
  • De Afghaanse regering houdt nog altijd vol dat er sprake is van een vreedzame machtsoverdracht.

Op beelden die op sociale media worden gedeeld, is te zien dat honderden mensen over het platform van de luchthaven lopen. Ook proberen groepen mensen aan boord van een Amerikaans militair transportvliegtuig te klimmen.

Amerikaanse militairen losten schoten in de lucht om de vluchtende Afghanen van de startbaan af te krijgen. Ooggetuigen melden dat een meisje door verdrukking omgekomen is, maar dit is nog niet bevestigd.

Afghanen beklimmen taxiënd vliegtuig op vliegveld Kaboel
45
Afghanen beklimmen taxiënd vliegtuig op vliegveld Kaboel

Luchthaven wordt momenteel enkel gebruikt voor militair verkeer

De luchthaven wordt momenteel alleen nog gebruikt voor militair verkeer. De hele nacht vlogen Amerikaanse militaire vliegtuigen af en aan om ambassadepersoneel en Afghanen die voor de regering hebben gewerkt te evacueren.

De Verenigde Staten hebben de luchtverkeersleiding in het land overgenomen en breiden de eigen troepenmacht de komende 48 uur uit tot ruim zesduizend militairen. De komende dagen zullen de evacuaties doorgaan om alle Amerikanen en het lokale personeel uit het land te krijgen, meldt de regering van president Joe Biden in een verklaring.

Het was de bedoeling dat maandag ook weer commerciële vluchten zouden vertrekken, maar door de chaos is dat niet mogelijk. Lijnvluchten zijn voor Afghaanse burgers de enige optie om het land te verlaten, omdat de Taliban alle grensovergangen over land controleren.

Op sociale media worden beelden van de onrust gedeeld.

Op sociale media worden beelden van de onrust gedeeld.
Op sociale media worden beelden van de onrust gedeeld.
Foto: Twitter/ragipsoylu

Geweerschoten rondom vliegveld gemeld

Door de grootscheepse evacuatie is ook de veiligheidssituatie rond de luchthaven verslechterd. Bij het vliegveld, dat nu nog wordt beschermd door NAVO-troepen, zijn zondagavond geweerschoten gemeld. Het is niet bekend of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen of wie de schoten hebben gelost.

In de buurt van het vliegveld is in de nacht van zaterdag op zondag ook tijdelijk de Nederlandse ambassade ondergebracht. Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) zei zondagavond tegen de NOS dat het ambassadepersoneel in veiligheid is gebracht en doorwerkt vanaf de nieuwe locatie.

De opmars en overwinning van de Taliban kunnen als een enorme tegenvaller voor Biden worden gezien. Voormalig president Donald Trump riep zondag zijn oud-tegenstander op om af te treden vanwege de snelle verovering. Trump was echter degene die vorig jaar tijdens onderhandelingen in Qatar met de moslimextremisten overeenstemming bereikte over de terugtrekking van de VS uit Afghanistan.

Tolken leven niet zeker in Kaboel: 'Liever dood dan in handen Taliban'
181
Tolken leven niet zeker in Kaboel: 'Liever dood dan in handen Taliban'