
Wat je kunt doen bij stormschade aan je huis
De politie meldde vooraf nog dat je 112 kunt bellen bij acuut gevaar, zoals gevelplaten die loslaten of bomen die op de openbare weg terechtkomen. Maar dat bericht werd ingetrokken omdat de meldkamers overbelast raakten. Het alarmnummer is alleen nog maar bedoeld voor levensbedreigende situaties.
Alle andere schades die niet voor levensgevaar zorgen, handel je zelf af in overleg met je verzekeraar. Huurders kunnen bij hun verhuurder aankloppen en hebben zelf geen verzekering voor hun huis nodig. Wel kunnen ze eventueel bekijken of hun inboedelverzekering schade aan bijvoorbeeld de tuinmeubels dekt. In het uitzonderlijke geval dat spullen binnen beschadigd raken, bijvoorbeeld door een ontstane lekkage, kunnen huurders en huiseigenaren ook hun inboedelverzekeraar vragen om hulp.
Alles wat vastzit aan het huis is verzekerd, ook dakpannen en zonnepanelen.
Vergelijkingssite Independer.nl merkt dat Nederlanders op zoek zijn naar extra informatie over stormschade. "Een vraag die langskomt is: ben je verzekerd als de schutting omwaait?", zegt Rianne Veerman, verzekeringsdeskundige bij Independer. "Het antwoord is ja. Een schutting zit vastgenageld aan de grond en valt onder de opstalverzekering. Alles wat vastzit aan het huis is verzekerd, ook dakpannen en zonnepanelen."
Verzekeraar stelt soms kritische vragen
Verzekeringen dekken de schade vanaf windkracht 7. Met windkracht 10 deze vrijdag is er dus zeker een rol weggelegd voor verzekeraars. Ze zijn volgens Veerman soms wel kritisch op de voorzorgsmaatregelen die je als bewoner treft. "Stel nou dat de tuinstoel tegen een raam waait, dan kun je de vraag krijgen waarom die stoel niet vaststond of is opgeborgen in de schuur", zegt Veerman.
"Het wil niet meteen zeggen dat ze niet uitkeren. Er wordt dan ook gekeken of je bijvoorbeeld al vaker claims hebt ingediend. Maar voor jezelf kun je de ellende ook maar beter voorkomen. Je vindt dit weekend niet zomaar een glaszetter."
Dakpan weggevlogen: deze verzekeringen zijn van belang
- De dakpan valt onder de opstalverzekering. Je kunt in overleg een nieuwe kopen, laten leggen en declareren.
- Als de dakpan (of een tak) op je eigen auto terechtkomt, valt dat onder de autoverzekering (beperkt casco of allrisk). Heb je die niet, dan moet je de reparatiekosten zelf betalen.
- Als de schade aan het dak lekkage veroorzaakt, waardoor schade aan spullen binnen ontstaat, valt dat onder de inboedelverzekering.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat je verzekerd bent als een dakpan van jouw huis op de auto van de buren valt. Dat is in principe niet zo.
Schade aan tuinmeubelen, trampolines of andere losse spullen in de tuin is niet altijd gedekt, aldus Veerman. Interpolis, een van de grootste verzekeraars van Nederland, laat weten dat spullen die buiten horen te staan wél gedekt zijn en onder de inboedelverzekering vallen. Er wordt kritisch gekeken of slijtage, verrotting of andere oorzaken niet hebben meegespeeld. Het is een meevaller dat je van kapotte spullen niet per se een bon hoeft te hebben. De verzekeraar schat de waarde van het product in en keert dat bedrag uit.
Interpolis had na Dudley, de vorige storm van deze week, al bijna duizend schademeldingen ontvangen. Het ging bijna uitsluitend om schade aan woningen.
Volg het nieuws rond storm Eunice en toekomstig extreem weer
Eigen risico meestal een paar honderd euro bij stormschades
Bij de meeste verzekeraars geldt voor stormschades een eigen risico van tussen de 150 en 300 euro. "Het kan zijn dat het 500 of 1.000 euro is, maar dan heb je dat meestal bewust gekozen. Sommige verzekeraars kennen geen eigen risico en keren dus alles uit", zegt Veerman van Independer.
Anders dan bij een zorgverzekering, geldt het eigen risico per schadeoorzaak. Mocht je in de ongelukkige situatie zitten dat Dudley én Eunice schade hebben aangericht, dan moet je dus twee keer je eigen risico aanspreken.