Langer onduidelijkheid voor boeren: uitkoopregeling zeker een maand uitgesteld
Met de uitkoopregeling hoopt het kabinet de stikstofuitstoot terug te dringen. Piekbelasters, zoals grote boerenbedrijven, krijgen daarmee een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen, of helemaal te stoppen. Zo'n aanbod kan oplopen tot 120 procent van de marktwaarde van zo'n piekbelaster.
De Europese Commissie moet zich eerst over deze regeling buigen. Geld vanuit de overheid naar het bedrijfsleven kan tot oneerlijke concurrentie leiden, wat tegen de Europese regels is.
Een Brussels oordeel hierover werd eerst in april verwacht, maar dat wordt nu op z'n vroegst eind mei. Dat is omdat nog een aantal technische vragen over de regeling beantwoord moet worden.
Strikt genomen zou de Europese Commissie opnieuw twee maanden kunnen nemen om de antwoorden van Nederland op de aanvullende vragen te verwerken. Maar EU-bronnen verwachten dat de commissie al veel sneller een besluit kan nemen.
Het dagelijks bestuur van de EU laat weten "zich geheel bewust van de gevoeligheid en de dringendheid van de zaak" te zijn en zet zich in voor "een snelle beoordeling".
Uitkoopregeling belangrijke pilaar van stikstofbeleid
De vertraging is slecht nieuws voor het stikstofbeleid van het kabinet. De uitkoopregeling, waarvoor zo'n drieduizend bedrijven zich kunnen intekenen, is namelijk belangrijk om de stikstofuitstoot snel terug te dringen.
Premier Mark Rutte zei begin april nog dat hij de stikstofaanpak wilde versnellen. Hoe, buiten extra druk zetten op Brussel voor de uitkoopregeling, werd toen niet duidelijk.
Tegelijkertijd ging het licht voor het stikstofbeleid ook even op oranje, vanwege de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Het kabinet wacht af tot er nieuwe provinciebesturen zijn gevormd.
NUjij: Uitgelichte reacties