Nieuwe klap blijft bouw bespaard: rekenmethode stikstof niet aangescherpt
De zaak ging over een verlenging van de snelweg A15 bij Nijmegen. Maar omdat de uitspraak grote gevolgen kon hebben voor vergunningen van andere bouwprojecten keek de hele bouwwereld mee.
Over een verlenging van de A15 wordt al jaren gesproken. Ook zijn er al meerdere rechtszaken over gevoerd.
Tegenstanders vinden dat de aanleg en het extra verkeer voor nog meer stikstof op beschermde Natura 2000-gebieden in de buurt zorgen. Kwetsbare planten- en diersoorten kunnen die extra stikstof niet hebben en sterven.
De 25 kilometergrens voor stikstofneerslag wordt de afkapgrens genoemd. Eerder was deze afkapgrens voor wegverkeer 5 kilometer. Maar die moest het kabinet aanpassen, oordeelde de Raad van State in 2021. De grens van 5 kilometer werd toen opgerekt naar 25 kilometer.

Grens gebaseerd 'op beste wetenschappelijke kennis'
Om tot de uitspraak van woensdagochtend te komen raadpleegde de Raad van State onafhankelijke experts. Die zetten vraagtekens bij de afkapgrens van 25 kilometer. Maar de Raad van State zegt dat die grens gebaseerd is "op de beste wetenschappelijke kennis".
De stikstofneerslag die vanuit een individueel project op beschermde natuur neerkomt is nog tot 25 kilometer te berekenen. Daarbuiten is niet te berekenen van welk bedrijf of bouwproject de stikstof afkomstig is, schrijft de Raad van State.
Dat betekent niet dat de stikstof die buiten de 25 kilometergrens terechtkomt geen schadelijke gevolgen heeft voor de natuur. Maar omdat niet te berekenen is wáár het vandaan komt, is het de verantwoordelijkheid van de overheid. Die moet maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat kwetsbare natuur niet verslechtert.
De Raad van State zet er vraagtekens bij of die maatregelen voldoende zijn. Maar omdat het in dit geval gaat om de beoordeling van een individueel bouwproject, doet de rechter daar nu geen uitspraak over.
NUjij: Uitgelichte reacties