
Reacties op stikstofplannen kabinet: 'Natuur kan niet meer wachten'
De stikstofplannen in het kort:
- Het kabinet biedt boeren die relatief veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden vanaf april een eenmalige vrijwillige regeling aan om te stoppen.
- Worden de stikstofdoelen niet gehaald omdat er te weinig animo is voor de regeling, dan gaat het kabinet de zogeheten piekbelasters vanaf 2024 gedwongen uitkopen.
- Hoe hoog dat bedrag precies wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Deze week circuleerde in de media dat het om 120 procent van de waarde van het bedrijf zou gaan. Stikfstofminister Christianne van der Wal schrijft dat het om "ruim boven de 100 procent" gaat.
In de Kamer zijn GroenLinks, CDA en D66 blij dat het kabinet "eindelijk" duidelijkheid heeft kunnen scheppen over de aanpak van de stikstofcrisis. De ChristenUnie hoopt dat het landbouwakkoord er snel gaat komen.
"Vandaag zet het kabinet een belangrijke eerste stap in het bieden van perspectief en duidelijkheid", zegt Derk Boswijk van coalitiepartij CDA. "Het kabinet luistert eindelijk naar de natuur", zegt Laura Bromet van GroenLinks.
D66'er Tjeerd de Groot spreekt van een "goudgerande regeling" voor zogenoemde piekbelasters die willen stoppen met boeren.
LTO-voorzitter Van der Tak: 'Een dubbel gevoel'
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft "ongelofelijk veel zorg over het perspectief voor blijvende boeren". De plannen werken volgens hem bovendien kostenverhogend en maken eieren en kaas duurder.
Het is volgens Van der Tak "natuurlijk positief" dat er een goede vrijwillige stoppersregeling in het vooruitzicht wordt gesteld. "Maar de blijvers, die voor ons centraal staan, krijgen veel aanvullende beperkingen opgelegd. Denk aan een hoger grondwaterpeil en beperkte innovatiemogelijkheden."
Hij heeft dan ook "een dubbel gevoel" over de plannen.
Milieudefensie: 'Laatste kans om vrijwillig mee te helpen'
Volgens Milieudefensie is het landbouwakkoord "de laatste kans voor bedrijven om vrijwillig mee te helpen". Verder vindt de organisatie het "rechtvaardig dat het kabinet ook banken, toeleveranciers en supermarkten wil laten meebetalen aan de oplossing van de stikstof- en klimaatcrisis".
Volgens Natuur & Milieu hebben de stikstofplannen alleen zin "als het kabinet echt regie pakt en zorgt dat de natuur op de eerste plek komt". "Het belangrijkste is nu heel snel daad bij het woord te gaan voegen, dat de aanpak van piekbelasters start en de gebiedsprocessen doorgaan. De natuur kan niet meer wachten", aldus de milieuorganisatie.
NUjij: Uitgelichte reacties