
Hoe ga je om met schermtijd voor je kind?
Kinderpsycholoog Daniëlle Goedhart vertelde eerder aan NU.nl dat de iPad en schermpjes bij deze tijd horen. Volgens haar moet je kinderen leren hoe je hier goed mee omgaat. Het is daarbij belangrijk dat ouders controle houden. Zo kun je op Netflix profielen met leeftijdsbeperkingen instellen en op een spelcomputer bepalen welke games je kind speelt.
Platforms als TikTok en YouTube zijn een ander verhaal. Goedhart: "Die passen content aan aan het kijkgedrag van het kind. Als ouder heb je bijna geen controle over wat ze gaan zien."
Toch is het verbieden hiervan geen goed idee, zegt Ingmar Franken, hoogleraar klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Niets is zo interessant en aantrekkelijk als wanneer het verboden is." Als je als ouder dingen verbiedt of beperkingen oplegt, zoeken kinderen het ergens anders. Met als gevolg geen toezicht en invloed.
Geen gouden regel voor hoeveelheid schermtijd
Ook vroegen jullie je af hoeveel schermtijd je kinderen moet geven. Volgens Goedhart is daar geen gouden regel voor, maar hangt het af van het kind en de leeftijd. Zo zorgt schermtijd volgens de kinderpsycholoog voor duidelijkheid als kinderen naar niets anders dan een beeldscherm willen kijken. Maar het is minder belangrijk voor kinderen die na een tijdje zelf iets anders gaan doen, zegt ze.
Ouders moeten vooral kijken naar de balans, vindt Koen Schobbers, auteur van het boek Mijn gamende kind. Hij adviseert daarom de 'Spel-Schijf van Vijf'. Daarbij moet er evenwicht zijn tussen sociale contacten, slaap, studie, sport en spel. "Als dat in balans is, is er geen discussie over schermtijd", zegt Schobbers.
Hoe minder je dan schermtijd wanneer dat nodig is? Orthopedagogen Caroline van Breda en Gertruud Schalen gaven eerder een aantal tips aan NU.nl. Hieronder zetten we ze op een rij.
Tips voor minderen schermtijd
- Bewaar schermpjes uit het zicht
Leg telefoons en tablets weg, zodat kinderen ze niet de hele tijd zien. - Bedenk nieuwe rituelen
Ga na op welke momenten je vooral schermtijd inzet en bedenk een nieuw ritueel. - Maak een lijst met alternatieven
Bedenk samen met je kind alternatieve activiteiten. Neem ze bijvoorbeeld mee naar een skatebaan. Help ze door verschillende opties op te schrijven. - Onderbreek het spelen niet
Schalen: "Hoe minder je het spel onderbreekt, hoe langer een kind zichzelf kan vermaken." - Geef een baby niet te veel speelgoed
Hoe minder speelgoed, hoe beter kinderen kunnen spelen. - Geef zelf het goede voorbeeld
Ga na hoe je als ouder zelf met schermtijd omgaat. - Wees niet te streng voor jezelf
Schalen: "Ik denk dat het ouders veel meer helpt om die vrijheid te voelen dan om een krampachtige houding in te nemen als het om schermtijd gaat."
Heb je dit artikel gevonden via Net Binnen? Je kunt stukken als deze elke dag via het knopje NUjij onderin je app vinden!
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen