Deze week zijn de laatste activisten uit 'bruinkooldorp' Lützerath
verwijderd. De bezetters protesteerden tegen het gebruik van bruinkool voor het opwekken van energie. Op NUjij werd kernenergie als alternatief genoemd, maar is deze vorm van energie groen? Die vraag beantwoorden wij hieronder.
Kernenergie heeft een groen label gekregen van de Europese Unie. De Europese Commissie vindt dat gas- en kerncentrales de komende jaren nodig zijn om de nog vervuilendere kolencentrales te vervangen.
Dit is omdat nu nog niet genoeg echt duurzame energie wordt gemaakt. In 2035 vervalt het groene stempel voor gas. Voor kernenergie is dat 2045. Bij gascentrales is de voorwaarde opgenomen dat ze uiterlijk in 2035 moeten overschakelen op schone energie, zoals waterstof.
Het dagelijks EU-bestuur erkent dat gas en kernenergie geen hernieuwbare energiebronnen zijn en dus niet per se groen zijn, maar dat ze nodig zijn om de klimaatdoelen te bereiken. "Sommige delen van Europa zijn nog zwaar afhankelijk van steenkool, dus we moeten nu ingrijpen", zei Eurocommissaris Mairead McGuinness van financiële stabiliteit.
Minder vertrouwen in EU als klimaatleider
De tegenstanders van kernenergie vinden dat de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt als er volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales.
GroenLinkser Bas Eickhout noemt het een rampzalig signaal. "Een grote klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider wereldwijd en in de strijd om onafhankelijk te worden van Russisch gas." Ook PvdA'er Paul Tang spreekt van "een pijnlijke en beschamende terugval voor Europa als aanvoerder in de strijd tegen klimaatverandering".
Heb je dit artikel gevonden via Net Binnen? Je kunt stukken als deze elke dag via het knopje NUjij onderin je app vinden!
NUjij: Uitgelichte reacties