Vorig jaar
stegen de prijzen met maar liefst 10 procent ten opzichte van 2021. De inflatie was daarmee het hoogst sinds tijden. Vooral voedingsmiddelen werden veel duurder. Op ons reactieplatform NUjij vroegen jullie je af of mensen door de hogere kosten minder biologisch voedsel kopen.
Telers van groente en fruit merken dat de vraag naar luxe en biologische producten is teruggelopen. Ook kiezen mensen de laatste tijd vaker voor scharreleieren zonder keurmerk in plaats van biologisch, vrije uitloop of Beter Leven Keurmerk.
"Met de energierekening in het achterhoofd laten mensen toch het speciale, lokale product liggen om voor de goedkopere optie te gaan", zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
De keuze van consumenten is volgens Van der Tak te begrijpen, omdat de kostencrisis iedereen raakt. "Maar het legt wel de vinger op de zere plek. De overheid vraagt steeds meer, maar vergeet daarin de markt mee te nemen", aldus de voorzitter.
Ongezond eten vaak goedkoper dan gezond eten
Daarnaast is ongezond voedsel vaak goedkoper en ook nog eens gemakkelijk, zien budgetcoach Mat Heugen en hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet.
Daarbij wonen mensen met weinig geld vaak op plekken waar het voedselaanbod ongezonder is. "Hierdoor wordt het objectief gezien nog moeilijker om gezonde keuzes te maken", licht De Vet toe.
Heugen geeft aan dat sommige mensen met minder geld allang blij zijn als ze een boterham met kaas kunnen eten. "Voor een garnering met sla, tomaat en komkommer is simpelweg geen geld meer. De meesten zijn wel heel creatief, maar zijn dat eerder met bulkproducten zoals pizza en andere kant-en-klaarproducten, pasta en frisdrank."
Heb je dit artikel gevonden via Net Binnen? Je kunt stukken als deze elke dag via het knopje NUjij onderin je app vinden!
NUjij: Uitgelichte reacties