
Vormen wolven een gevaar voor de mens?
"Dat is eigenlijk een groot misverstand", zegt ecoloog en wolvenexpert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Het idee dat wolven een gevaar zijn voor mensen stamt uit oude volksverhalen. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het gevaar er de afgelopen twee eeuwen eigenlijk niet meer is."
Ooit was dat anders, vertelt hij. Dat kwam dan vaak door hondsdolheid, of doordat de dieren te maken hadden met voedselschaarste en extreme weersomstandigheden. "Van beide is geen sprake meer. Hondsdolheid komt bijna niet meer voor in Europa. Bovendien is in Nederland, gezien de hoge wildstand, absoluut geen sprake van voedselschaarste."
'We moeten leren leven met de wolf'
Wolven leven in de wilde natuur, maar laten zich ook wel eens daarbuiten zien. "Ze lopen bijvoorbeeld over bruggen en door fietstunnels". In een zeldzaam geval zijn ook beelden opgedoken van wolven in woonwijken.
Dat doen wolven niet graag uit zichzelf. Het is ook absoluut niet iets om je zorgen over te maken. "Wolven komen weleens in dat soort gebieden, maar dat komt dan vaak door het feit dat ze ergens anders van zijn geschrokken. Ze hebben dan simpelweg de verkeerde afslag genomen. Bovendien zijn wolven dan vaak erg gestrest, en zullen ze meteen wegrennen als ze mensen zien."
Volgens Lelieveld staat het vast dat de wolvenpopulatie in Nederland de komende jaren toe gaat nemen. Ook dan zal voor mensen - zo is zijn verwachting - geen gevaar ontstaan. Wel benadrukt hij dat we rekening moeten houden met de dieren, en met hun aanwezigheid. "We moeten leren leven met de wolf. En we moeten ook realistisch zijn over de kans dat iets gebeurt. Er gaan wereldwijd meer mensen dood door een vallende kokosnoot dan door een aanval van een wolf."
Heb je dit artikel gevonden via Net Binnen? Je kunt stukken als deze elke dag via het knopje NUjij onderin je app vinden!
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen
NUjij: Uitgelichte reacties