Europese startups ontvangen minder durfkapitaal in derde kwartaal

Private investeerders hebben in het derde kwartaal minder durfkapitaal in Europese startups gestoken dan in het voorgaande kwartaal.

In het derde kwartaal ging 2,3 miljard dollar (bijna 2,1 miljoen euro) aan risicodragend kapitaal naar startups. Dat is een vijfde minder dan in het tweede kwartaal (2,9 miljard dollar), blijkt donderdag uit gegevens van adviesbureau KPMG en CB Insights.

Maar het aantal investeringen is wel flink gestegen van 428 in het tweede kwartaal naar 468 in de afgelopen drie maanden.

Binnen Europa haalde het Britse bedrijf Deliveroo, de bezorger van restaurantmaaltijden, het hoogste bedrag op. De onderneming trok 275 miljoen euro aan. Darktrace (65 miljoen euro) en Silent Circle (50 miljoen euro) volgen.

Duitsland

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk konden startups op meer belangstelling van investeerders rekenen. In de meeste andere Europese landen was dit niet het geval.

Het aantal Duitse transacties steeg van 71 naar 76. Het totaal geïnvesteerde bedrag groeide van 492 miljoen euro naar 509 miljoen euro.

In het Verenigd Koninrijk bleef het aantal investeringen met 110 nagenoeg gelijk, maar groeide het bedrag wel van 757 miljoen euro naar 834 miljoen euro.

Het Duitse High-Tech Grunderfonds was in de afgelopen drie maanden de meest actieve durfinvesteerder in Europa. Het Britse Business Growth Fund en het Duitse Global Founders Capital komen daarna.

Wereldwijd daalde de totale waarde van de investeringen met 14 procent naar 24,1 miljard dollar. Het aantal investeringen bleef ongeveer gelijk (1.983).

Op de rails

"Bijna de helft van de investeringen in Europa kan op dit moment worden aangemerkt als seed stage: investeringen die tot doel hebben om startups op de rails te zetten", stelt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups.

"Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar nam de gemiddelde investering in late stage ondernemingen af van 20 miljoen euro tot 15 miljoen euro."

Lees meer over:
Tip de redactie