Het aantal zelfstandige taxichauffeurs is door een vereenvoudiging van de taxiwet sinds het begin van dit jaar met 50 procent gegroeid.

In totaal nam het aantal starters toe met 6 procent ten opzichte van het eerste halfjaar, zo meldt ING dinsdag in een rapport.

Sinds 1 januari van dit jaar is onder meer de vakbekwaamheidseis voor ondernemers in de taxibranche geschrapt, wat tot een sterke stijging van het aantal inschrijvingen van zelfstandige taxichauffeurs heeft geleid.

In totaal begonnen ruim zeventigduizend mensen voor zichzelf in de eerste helft van het jaar. Terwijl de transportsector de grootste toename kende, nam het aantal zelfstandige bouwvakkers voor het eerst sinds 2013 af. Dit komt doordat het beter gaat binnen de bouwsector en het makkelijker is om een nieuwe baan in loondienst te vinden.

Limburg

In de meeste provincies is het aantal starters in de eerste helft van het jaar gestegen. In Limburg was de grootste toename te zien, maar hier vond een jaar eerder nog een sterke daling plaats. In Friesland en Drenthe kromp het aantal startende ondernemers, terwijl het aantal in Zeeland onveranderd bleef.

ING verwacht dat het aantal starters over heel 2016 uitkomt op ongeveer 129.000, net als volgend jaar. Dat aantal is vergelijkbaar met de afgelopen jaren.

Wel is er volgens het rapport een verschuiving zichtbaar in de samenstelling van de starters. Het aantal mensen dat noodgedwongen kiest voor een bestaan als zzp’er neemt naar verwachting af dankzij de aantrekkende arbeidsmarkt. Dit geldt vooral voor hoogopgeleiden in de leeftijdsgroep van 35 tot en met 55 jaar.