Er komt 27 miljoen euro beschikbaar voor versoepeling van de loonregels voor startups en scale-ups. Ook maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij om samen met het bedrijfsleven te investeren in startups en mkb.

Nederland moet volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) een "broedplaats voor nieuwe producten, diensten en verdienmodellen" blijven. Daarom zijn er maatregelen genomen, gaat hij dinsdag tijdens het Startup Fest Europe in Amsterdam bekendmaken.

Startups krijgen te maken met een versoepeling van de gebruikelijk-loonregelening. In plaats van zichzelf een belastbaar inkomsten van 44.000 euro per jaar te geven, mogen oprichters de eerste drie jaar zichzelf een minimumloon geven. Zo blijft er meer geld over voor de onderneming.

Slagkracht

"Het is belangrijk dat innovatieve start- en scale-ups over voldoende investeringskapitaal en financiële slagkracht kunnen beschikken zodat zij sneller kunnen doorgroeien", aldus Kamp.

Het kabinet heeft in overleg met startups en het mkb besloten structureel extra geld vrij te maken.

Banen

Snelgroeiende Nederlandse bedrijven hebben tussen 2011 en 2014 gezorgd voor 70.000 fulltimebanen, blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit.

Het snelst groeiende bedrijf van Europa is Catawiki in Assen. Vorig jaar haalde het bedrijf voor online veilingen 75 miljoen euro aan investeringen op en worden er driehonderd nieuwe werknemers gezocht.