Het aantal startende bedrijven is in februari flink toegenomen. Er zijn in die maand ook meer bedrijven gestaakt.

Het aantal starters kwam vorige maand uit op 18.246, meldt de Kamer van Koophandel donderdag. Dat zijn er 14 procent meer dan een jaar eerder en 19 procent meer dan de voorgaande maand.

Vooral veel zzp'ers hebben in februari bedrijven opgericht. Veel van hen hebben zich vorige maand ingeschreven als taxibedrijf. In absolute aantallen nam vooral het aantal zzp'ers in de zakelijke dienstverlening en de bouw toe.

Onder startende mkb'ers ging het vooral om kinderopvangbedrijven (52 procent). "De toename kan mogelijk verklaard worden door de inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2016 die ten opzichte van 2015 fors omhoog is gegaan", aldus de KvK.

Verder hebben relatief veel startende mkb'ers een café geopend. Het waren er 38 procent meer dan in februari 2015. In Drenthe zijn relatief de meeste nieuwe bedrijven opgericht. Groningen staat op de tweede plek.

Stoppers

Het aantal stoppers lag in februari 2 procent hoger dan een jaar eerder. Met name in de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Drenthe en Flevoland lag dit aantal hoger.

In Zeeland ging het om 16 procent meer stoppers. Groningen volgt met een stijging van 10 procent.

Faillissementen

Verder gingen er 679 bedrijven in de afgelopen maand failliet. Dat waren er maar liefst 67 procent meer dan een jaar eerder.

Zeeland is relatief het zwaarst getroffen. In die provincie gingen dertien bedrijven failliet. Het ging vooral om bedrijven actief in de detailhandel.

In Noord-Holland (115) en Zuid-Holland (179) zijn vorige maand de meeste faillissementen uitgesproken. In deze provincies zijn ook de meeste bedrijven gevestigd.