Het managementadviesbureau was in 2015 het populairste bedrijfstype onder startende ondernemers.

Vorig jaar startten twaalfduizend ondernemers een bedrijf in deze categorie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het statistiekbureau publiceerde een top tien van meest opgerichte bedrijven.

Andere bedrijven die veel worden gestart, zijn bouwbedrijven en verloskundigen- en paramedicipraktijken. In 2015 zo'n zesduizend per categorie. Ook kwamen er achtduizend nieuwe webwinkels bij.

8 procent van alle starters richt zich op management en bedrijfsvoering. In deze categorie stopten volgens het CBS echter ook de meeste bedrijven.

Personeel

In totaal werden in 2015 bijna 163.000 bedrijven opgericht en staakten iets minder dan honderdduizend bedrijven hun activiteiten.

Ruim zevenduizend daarvan waren actief in de managementadviesbranche. Ongeveer vijfduizend webwinkels hielden het in 2015 voor gezien.

Bijna alle startende bedrijven hebben bij aanvang niet meer dan één werkzame persoon. Het CBS kon daarbij niet bepalen in welke mate dit zzp'ers betreft of ondernemers met de intentie om personeel aan te nemen.