De Nederlandse startup Land Life Company is een van de vier genomineerden die kans maakt op de NU.nl Startup Award. Het bedrijf maakt een biologisch afbreekbare "boomcouveuse" die het mogelijk maakt in droge gebieden weer bomen te laten groeien.

De zogenoemde Cocoon is een soort waterreservoir dat stekjes in zeer droge gebieden helpt te overleven met water en beschutting. Uiteindelijk valt de Cocoon uiteen en dient als voeding voor de bomen.

"Met de Cocoon is het mogelijk om natuur terug te brengen op onbruikbare stukken aarde, omdat onze technologie de boomwortels dieper laat groeien", zegt Charlotte Jongejan van Land Life Company.

"Zelfs in de droogste gebieden is op een tot anderhalve meter diepte grondwater te vinden."

In 2015 won de onderneming een half miljoen aan prijzengeld bij de Postcode Lottery Green Challenge. Dat zet de startup komend jaar in om onder meer naar Mexico, Californië en Spanje te trekken met de Cocoon.

"Daarbij moet je denken aan projecten met een totale grootte van Central Park in New York", licht Jongejan toe. "In Mexico werken we samen met het Wereld Natuur Fonds, om daar de beschermde monarchvlinder weer terug te krijgen. En op de Galapagoseilanden planten we een boom terug die daar van nature hoort te groeien, maar is verdwenen. 2016 wordt een topjaar voor ons."